În intervenția sa de miercuri dimineața la Antena 3 CNN, analistul politic Bogdan Chirieac a discutat despre rolul sondajelor în campaniile electorale și despre problemele legate de finanțarea campaniei electorale a Kamalei Harris în Statele Unite.

Sondajele, instrumente de campanie

Bogdan Chirieac a amintit de campania prezidențială din 2016, subliniind că sondajele pot fi înșelătoare și folosite ca instrumente de campanie: „

Să vorbim despre sondaje: în campania din 2016, Hillary Clinton era permanent înaintea lui Donald Trump cu 10 puncte. În realitate, după cum știm cu toții, Donald Trump a câștigat alegerile atunci și a intrat în mandat în ianuarie 2017.

Și în SUA, ca și în România, sondajele sunt adesea utilizate drept instrumente de campanie. Acesta este adevărul, se întâmplă și la casele cele mai mari, că SUA sunt cea mai mare casă, darămite la tinerele și vioarele democrații ca pe la noi.”

Problema finanțării campaniilor electorale

Chirieac a abordat și subiectul finanțării campaniilor electorale, explicând că în SUA există criterii stricte pentru strângerea de fonduri, dar schimbările recente pot aduce provocări neașteptate:

„Când vine vorba despre banii de campanie, republicanii au dreptate. Banii care se strâng pentru candidatul la prezidențiale au niște criterii stricte. America face totul transparent, nu e nicio rușine să se dea bani, fiindcă campania electorală atinge și miliardul de dolari, și ideea este că ar fi cum banii dați pentru PSD să fie folosiți de USR de la noi. Sunt probleme la AEP în acest caz și la fel pot fi probleme și la dânșii.”

Analistul a explicat că schimbarea candidaturii lui Joe Biden cu Kamala Harris ar putea complica situația finanțării campaniei:

„Republicanii au spus că până acum pe biletul de donație era trecut Biden președinte, Harris vicepreședinte. Doar că l-ai schimbat pe Biden nu înseamnă că banii aceia se duc automat pentru Harris. O să avem și acolo o decizie, dar nu există precedent până în acest moment. Nu știm ce se va întâmpla. Unii spun că e bine, republicanii spun că nu este bine, iar cu banii nu te joci.”