Analistul politic Bogdan Chirieac a discutat recent despre impactul demisiei lui Joe Biden asupra alegerilor prezidențiale din Statele Unite și asupra Partidului Democrat. Comentariile sale au venit în urma unei intervenții telefonice la Antena 3 CNN, unde a evaluat implicațiile politice și strategice ale acestei decizii în fața unei posibile confruntări cu Donald Trump.

Decizie tardivă în contextul alegerilor din noiembrie

Bogdan Chirieac a subliniat că demisia lui Joe Biden din funcția de candidat prezidențial este tardivă din perspectiva Partidului Democrat.

„Analizând la rece lucrurile, în acest moment vorbim despre o demisie tardivă a lui Joe Biden. Nu pentru Statele Unite, dar pentru Partidul Democrat, pentru rezultatul dorit la alegerile prezidențiale, este târziu. Asta fiindcă imediat după confruntarea cu Donald Trump s-a cerut din multe părți demisia lui Joe Biden din funcția de candidat.

Inclusiv fostul președinte Barack Obama, care este foarte popular, a spus după dezbaterea cu Trump: «Nu este caz de demisie, a avut o zi proastă, mi s-a întâmplat și mie, nu e cazul». Acum și-a schimbat punctul de vedere”, a transmis acesta.

Mai poate Biden să-și îndeplinească atribuțiile până în ultima zi de mandat?

Chirieac a comentat și reacția republicanilor cu privire la demisia lui Biden pe baza declinului cognitiv: „Ce spun republicanii are cumva sens. Dacă declinul cognitiv este cauza pentru care te retragi din funcția de candidat la președinție, cum îndeplinești funcția cea mai importantă de pe Planetă – întreaga lume liberă fiind adunată în jurul Statelor Unite? Chestiunea este puțin surprinzătoare pentru că în cei trei ani și jumătate de mandat, Joe Biden a avut o președinție în regulă în condiții foarte dificile: pandemie, criză economică, război în Ucraina.”

În ciuda dificultăților întâmpinate în timpul mandatului său, Chirieac a menționat că Biden a gestionat situații complexe fără a pune în pericol securitatea Statelor Unite sau a lumii libere: „În regulă, SUA s-au retras în degringoladă din Afganistan, dar acest lucru a pus totuși capăt războiului. Nu vorbim de probleme care să fi pus în pericol SUA sau lumea liberă. Dar, în acest moment, retragerea pe baza declinului cognitiv ridică o mare problemă, aceasta este adevărul.”

Kamala Harris, pradă ușoară pentru Donald Trump

Analistul a încheiat prin a sublinia dificultatea Partidului Democrat de a găsi un candidat care să-l poată învinge pe Donald Trump: „Cinstit vorbind, pentru cei care cunosc bine dedesubturile politicii americane, vicepreședintele Kamala Harris nu este un adversar pe măsura lui Donald Trump. Adică Donald Trump se va duce cu mult în sondaje peste dumneaei.”