Primarul Constanței, Vergil Chițac, a participat la interviurile DC News TV, unde a discutat  cu jurnalistul Bogdan Chirieac despre lipsa de viziune a administrațiilor locale anterioare. Deși a avut tramvaie, municipiul pe care în conduce a renunțat la ele după anul 2008 și situația nu mai poate fi remediată curând.

Bani europeni pentru modernizarea bulevardelor

„Benzile dedicate transportului în comun au fost o condiție a finanțării, pentru că Uniunea Europeană vrea mai puțină poluare. Mai puțină poluare înseamnă mai puține mașini pe străzi. Cum încurajăm transportul în comun? Să fim onești: făcând viața grea deținătorilor de autoturisme și viața ușoară celor care vor să călătorească cu transportul în comun.

Astfel ar trebui să fie mult mai simplu pentru dvs. când plecați de acasă să vă suiți într-un autobuz care este direcționat, are bandă dedicată, și ajunge la destinație în 10 minute decât să faceți 20-30-40 de minute cu mașina”, a transmis primarul Constanței la DC News TV.

De ce nu mai are tramvaie municipiul Constanța

„Noi nu avem tramvaie dintr-o decizie absolut de neînțeles la acel moment. Constanța a fost și ea în rândul lumii când eram eu copil și a fost dotată cu tramvaie. Primăria din anii 2000 a spus că tramvaiele nu mai sunt necesare și le-au scos, plecând de la principiul – mai degrabă prostia – că dacă scoți tramvaiele de pe bulevarde, se va fluidiza traficul pentru că în locul acela va fi o bandă în plus pentru autoturisme.

Știți bine că lucrurile acestea nu se întâmplă. Este un paradox: cu cât faci mai mult acest lucru, cu atât se aglomerează mai mult în zona respectivă. Așa s-a întâmplat și în Constanța”, a adăugat Chițac.

Vor compensa autobuzele electrice?

„Este dificil acum să readucem tramvaiele ținând cont că tocmai am modernizat bulevardele de care am vorbit. De aceea, în locul tramvaielor am zis să avem autobuze electrice, să trecem și noi odată pe transportul acesta verde. Câțiva ani nu putem să aducem tramvaie pentru că am cheltuit bani europeni pentru modernizarea bulevardelor”, a conchis Vergil Chițac.