CEO-ul Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), Dumitru Nancu, anunță că instituția urmează să garanteze credite de până la 70.000 de euro pentru îmbunătățirea termică a locuințelor românilor.

Invitat la un interviu difuzat la DC News TV, Nancu a vorbit despre colaborarea cu Comisia Europeană pe programul InvestEU. Unul dintre punctele acceptate se referă la eficientizarea energetică a locuințelor persoanelor fizice.

Credit pentru eficientizarea energetică a caselor românilor

„Am propus Comisiei Europene o garanție de 50.000 de euro, adică un credit de 70.000 de euro, pentru orice cetățean persoană fizică pentru eficientizarea termică a locuinței. Nu contează din ce surse este luată locuința, ci vorbim doar de bani pentru a ajunge la independență energetică”, a transmis Dumitru Nancu la DC News TV.

Programe flexibile fără eforturi ale bugetului de stat

„Trebuie prezentat doar certificatul energetic, nu există condiții de vârstă sau așa mai departe. Sunt programe flexibile și cu ele vrem să debutăm în urma unei scrisori către CE care ne responsabilizează pe fiecare dintre noi. Am făcut o contorizare: cam 580 mil. euro ar fi garanții ale Comisei. Deci nu se face vreun efort de la bugetul de stat.

Comisia nu te lasă să garantezi mai mult de 70%, așa că încercăm o garanție mixtă în care să completăm și cu garanția noastră, din surse proprii, ajungând la 100% garanție astfel încât la cele 580 mil, să atragem de pe piața bancară undeva la 1,5 mld. euro. Cred că ar fi pentru următorul an o sumă destul de mare”, a conchis Nancu.