Congresmenul american republican Mike Collins a postat un mesaj imediat după tentativa de împușcare a fostului președinte Donald Trump de săptămâna trecută în care presupunea că actualul președinte, Joe Biden, ar fi fost cel care a dat ordinul asasinării. După ce a făcut înconjurul presei internaționale, mesajul a fost șters.

Analistul politic Bogdan Chirieac a intervenit telefonic la Antena 3 CNN, unde a discutat despre teoriile conspirației din spatele tentativei de asasinare a lui Donald Trump. O altă pistă pe care au mers conspiraționiștii a fost cea potrivit căreia fostul președinte a fost artizanul acestui eveniment.

Cum demontează Chirieac spusele conspiraționiștilor

„În opinia mea vorbim despre o teorie la fel de absurdă precum teoria cum că Donald Trump și-a înscenat atentatul de asasinare. Gogomănii mai mari nici nu am putut să aud. În același timp, dacă cineva are răbdare să citească biografia lui Joe Biden își dă seama că este un american democrat de modă veche.

El nu vrea să câștige astfel, nu vrea prin fraudă. El are valorile sale importante din punctul acesta de vedere. Lucrul acesta arată că nu are de-a face cu acest atentat sub nicio formă”, a explicat analistul Bogdan Chirieac.

Ce s-a întâmplat cu candidatul republican la președinție

Pe 13 iulie 2024, Donald Trump a fost ținta unei tentative de asasinat în timpul unui miting în Butler, Pennsylvania. Atacatorul, Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, a tras mai multe focuri de armă în direcția fostului președinte, însă Trump a fost doar ușor rănit la ureche. Serviciul Secret al SUA l-a împușcat mortal pe Crooks imediat după incident​.

Trump a reapărut în public pe 15 iulie 2024, la Convenția Națională Republicană din Milwaukee, unde a fost întâmpinat cu aplauze puternice. El a purtat un bandaj mare pe ureche și a declarat că credința sa l-a ajutat să treacă peste acest moment dificil. În același timp, Trump a catalogat evenimentul drept unul „suprarealist”.