Prof. univ. dr. Olga Simionescu a participat la Academia de Sănătate, emisiunea moderată de prof. univ. dr. Irinel Popescu și jurnalistul Val Vâlcu la DC News TV. Subiectul abordat de această dată este prevalența căpușelor în România, ținând cont că sezonul lor încă nu a trecut, dar și procentul de insecte purtătoare de virusul care provoacă encefalita.
Cum să tratăm înțepăturile
„Înțepăturile de insecte de obicei produc reacții urticariene. Le numim urticarii localizate «post insect bite». Sunt supărătoare mai ales la copii, pentru că copiii fac hiperergie și pot avea dimensiuni foarte mari. Le tratăm ca pe o urticarie și ne uităm la agenți: care agent a produs înțepătura?
Știm foarte bine că încă nu a trecut perioada căpușelor. Pot fi vectori și se poate ajunge la transmiteri de treponema de exemplu”, a explicat prof. Simionescu.
Vaccin pentru prevenirea encefalitei?
„Există un vaccin care previne encefalita dată de căpușe. Lumea se gândește la boala Lyme pentru că a fost un caz ultra-mediatizat cu un îndrăgit actor care a murit din cauza acestei afecțiuni.
Dar în Europa de Vest și în zona montană căpușa transmite virusul encefalitei care poate fi oprit prin vaccinare. Este periculos că nu este nevoie decât de o singură mușcătură, iar virusul, odată intrat în sânge, nu poate fi tratat. Nu există un antiviral specific”, a transmis și jurnalistul Val Vâlcu.
În România, doar 30% dintre căpușe sunt purtătoare de virus
„Am vorbit despre treponemă, dar într-adevăr, se pot transmite și virusuri și alți patogeni prin căpușă. Vestea bună pentru țara noastră este că nu avem o epidemie cu infecții/virusuri date de căpușe. În România, doar 30% dintre căușe sunt infectate. În țările din bazinul mediteraneean, în Statele Unite există riscuri mult mai mari. Sunt mult mai infectate comparativ cu cele din țara noastră.
Profilactiv nu aș fi pro să facem un vaccin împotriva encefalitei pentru că pot avea reacții adverse, dar dacă le identificăm eu zic că o cură profilactică de antibiotic și extragerea corectă a căpușei, monitorizarea și screeningul serologic ar fi superioare. Mă refer aici la teritoriul țării noastre”, a adăugat Olga Simionescu.