Scriitorul și regizorul Alexandru Hausvater a participat la interviurile DC News TV, unde a abordat subiectul evoluției Naționalei României la EURO 2024. Alături de jurnalistul Val Vâlcu, Hausvater s-a declarat uimit de cei care vedeau țara noastră ca finalistă după performanța realizată în primul meci jucat în grupă, câștigat cu scorul de 3-0 cu Ucraina.

Mulți au crezut că vom câștiga turneul

„Fenomenul interesant la Campionatul European din partea României este că mulți români au crezut că echipa respectivă – o echipă extrem de slabă pe plan fotbalistic, ca antrenor, e un fapt – va câștiga turneul”, a spus răspicat Alexander Hausvater.

Sportul, mijloc pentru libertatea de exprimare în vremuri tulburi

„Taică-meu m-a băgat în fotbal. Mă lua la fotbal când eram copil în România. În fiecare duminică mergeam la stadion. Eu țineam cu Dinamo, el era cu Progresul. În timpul meciului și mai ales la final de repriză am învățat tot ce știu în viață, deoarece acolo el și cu prietenii lui puteau să vorbească, puteau să spună adevărul. Nu venea Securitatea să-i aresteze.

Astfel, pentru mine fotbalul a rămas un fel de expresie a personalității și temperamentului unui popor. Cum joacă, ce joacă, cât de curaj este… Fotbalul se joacă pe goluri, chiar dacă golurile nu înseamnă că ești echipa mai bună. Dar nu poți să marchezi pasând în spate, apărându-te. Nu poți dacă nu riști”, a adăugat el.

Performanța fanilor, de un cu totul alt nivel

Val Vâlcu a amintit apoi scurt de Italia și strategia de a practica un fotbal închis și extrem de disciplinat: „S-a dus și Italia care făcea asta cu apărarea. În schimb, publicul a fost foarte frumos, fie că vorbim de cei din România, fie că vorbim de cei din diaspora care au venit pe stadion. Deocamdată suntem pe locul trei ca număr de spectatori”.