Investițiile în industria de apărare au căpătat o valoare tot mai mare în ultimii doi ani, așa că România se orientează către dezvoltarea capacității de producție de arme și muniții.

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Oprea, a participat la interviurile DC News TV alături de Bogdan Chirieac, explicând ce colaborări se pot face cu parteneri externi pentru a exporta produse din acest sector în interes comun.

Investitorii străini au deja planuri concrete pentru România

„Nu mai avem offset, am schimbat legea, acum este legea cooperării industriale. Trebuie să intrăm la baterie ca să putem să producem schimbarea. Lucrul acesta funcționează, iar efectele le văd la companiile din străinătate care vor să vină în România. Ei deja știu cu cine vor să lucreze din România.

Fără cooperare industrială, fără a produce în România, fără transfer de tehnologie în România, lucrurile nu vor putea funcționa pentru ei. Mesajul este clar, l-am transmis și eu, și Ministerul Apărării Naționale: Trebuie să lucrăm aici, în România. Iar lucrurile funcționează”, a transmis ministrul Economiei, Radu Oprea.

Coprodus în interesul țării

„Mai putem veni cu un lucru, deși pare că nu suntem obișnuiți în România cu acest lucru: să facem coprodus împreună cu ei. Nu este o glumă, deja pot să dau exemplu cu partenerii germani cu care vrem să realizăm arme complete în România.

Au văzut capacitățile și capabilitățile din interiorul fabricilor de pe platforma Cugir și au spus «Noi nu știm să facem asta, e interesant». Le-am spus că dacă vor, facem coprodus, adică inventăm împreună un produs pe care putem exporta din România”, a adăugat Oprea.

Tradiția producției de arme la Cugir

România produce armament la Cugir, județul Alba, încă de la finalul secolului al XVIII-lea. Cu o lungă istorie, Uzina Mecanică Cugir a reprezentat o piesă importantă în economia județului Alba, ajungând să aibă peste 18.000 de angajați, însă după Revoluție fabrica a suferit mari probleme.

Din 2004, din Uzina Mecanică Cugir s-a desprins Fabrica de Arme Cugir, însă amândouă companiile fac parte din Compania Națională ROMARM.