Mirela Matichescu, managerul Organizației de Management al Destinației (OMD) Mamaia Nord, a abordat recent controversele legate de prezența algelor pe litoralul românesc.

În cadrul unui interviu acordat DC News TV și moderat de Bogdan Chirieac, ea a explicat cauzele naturale ale acestui fenomen de criticare a stațiunilor de la noi și a subliniat impactul negativ al panicii create în mediul online.

Fenomen natural al înverzirii apei

„Am avut o întreagă nebunie săptămâna trecută, când toată media și toți oamenii erau disperați că sunt alge și au început să facă anulări”, a spus Mirela Matichescu.

Ea a explicat că fenomenul determinat de creșterea temperaturii apei: „Există un fenomen care se întâmplă natural, atunci când se încălzește foarte mult apa, pentru că Marea Neagră este totuși o mare vie, apare fenomenul ăsta de înmulțire al algelor”.

Impactul panicii online

Mirela Matichescu a subliniat că reacțiile exagerate din mediul online au avut consecințe negative asupra turismului:

„După tot ce s-a văzut în online cu algele din mare, au început să facă anulări la hoteluri”, a explicat ea. În schimb, adevărul este că autoritățile locale au luat măsuri rapide pentru a gestiona situația.

„Săptămâna trecută undeva în zona digului de nord a stațiunii Mamaia au apărut niște alge. Ele au fost strânse de către Apele Române, depozitate ca să fie încărcate și duse mai departe”, a mai spus Matichescu.

Chiar și așa, filmările cu grămezile de alge au fost distribuite online, amplificând panica.

Realitatea climatică

Mirela Matichescu a încheiat prin a reaminti că temperaturile ridicate contribuie în mod inevitabil la înmulțirea algelor.

„La 40°C temperatură este firesc să fie și alge”, a concluzionat ea, subliniind că acest fenomen este unul obișnuit.

Exagerarea și panica create în mediul online au avut efecte negative asupra industriei turismului. Cu toate acestea, autoritățile iau măsuri pentru a gestiona situația și a asigura o experiență plăcută pentru toți vizitatorii.