Summit-ul NATO de la Washington DC, Statele Unite ale Americii, marchează al 75-lea an al Alianței și se desfășoară între 9 și 11 iulie. Prezenți la evenimentul cu numele „Ucraina și securitatea transatlantică” au fost președintele României, Klaus Iohannis, dar și președintele Senatului, Nicolae Ciucă, o premieră din acest punct de vedere.

Analistul politic Bogdan Chirieac a răspuns întrebării privind cursa dintre Nicolae Ciucă și premierul Marcel Ciolacu pentru alegerile prezidențiale de la final de an, într-o intervenție telefonică de la Antena 3 CNN.

Președintele trebuia acționa așa și la alte Summit-uri

„Nu știu dacă este cu un pas înaintea lui Marcel Ciolacu, dar sigur prezentarea sa liderilor NATO nu-l încurcă pe Nicolae Ciucă. Chiar nu-l încurcă din acest punct de vedere. CV-ul său, ceea ce a făcut, îl îndreptățește să participe la un astfel de Summit.

Eu m-aș fi bucurat și dacă Klaus Iohannis, la alte Summit-uri, i-ar fi luat alături fie pe Nicolae Ciucă, fie pe Marcel Ciolacu, premier în funcție. Ne-ar fi ajutat dacă lucrul acesta era posibil. Dar, până la urmă, pentru România este important să continue această coaliție, să vorbim în continuare despre stabilitate”, a explicat analistul.

Prezența lui Ciucă nu supără pe nimeni

Cunoscut pentru meritele sale din timpul carierei de militar, Nicolae Ciucă și-a câștigat locul la un astfel de Summit NATO, mai spune Chirieac:

„Nu ne-a supărat cu nimic faptul că Nicolae Ciucă a fost prezentat liderilor NATO. Din această perspectivă cred că este un punct câștigat”.