Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a fost invitat în platourile DC News TV pentru a discuta despre diferențele semnificative în rezultatele drug-testelor și cele ale Institutului Național de Medicină Legală (INML) în diverse județe.

Analistul politic Bogdan Chirieac a adus în discuție această controversă, solicitând explicații detaliate.

Discrepanțele între drug-teste și INML

„Cum explicați faptul că în unele județe, conform declarațiilor făcute de Ministerul de Interne, drug-testările sunt confirmate de INML 100% și în alte județe, sunt confirmate de INML 50%?”, a întrebat Bogdan Chirieac, punctând una dintre cele mai mari controverse actuale.

Ministrul Predoiu a recunoscut că există o diferență între rezultatul la drug-test și rezultatul la INML și a subliniat că această discrepanță a generat numeroase suspiciuni asupra veridicității testelor realizate de polițiști.

„De ce? Hai să spunem că avem mai puțină încredere într-un sistem de aplicare a legii care inevitabil nu creează foarte multă simpatie, deși eu vă spun că am aici cifre, date concrete, stabilite care îmi arată că acești oameni de Ministerul de Interne sunt printre cei mai bine pregătiți din Europa și furnizează României siguranță”, a început Predoiu.

Necesitatea cercetărilor aprofundate

„Într-adevăr există pe harta țării județe unde îmi dau compatibilități de 100% 80%, 95%, 87% și județe unde sunt în jur de 50%. M-am întrebat și eu de ce. Nu-mi explic”, a mai spus ministrul.
Acesta a subliniat că este necesară de investigație detaliată, însă s-a făcut un experiment interesant: „Am luat drug-testerul din județul 1, l-am pus în județul 2 și din județul 2 l-am dus pe celălalt în județul 1, iar compatibilitățile au rămas aceleași”.

Acest experiment a arătat că problema nu rezidă în echipamentele utilizate, ci poate avea legături cu alți factori neexplorați încă. Cătălin Predoiu nu a vrut însă să arate cu degetul spre INML, chiar dacă la prima vedere testerele din dotarea polițiștilor indică mai multe cazuri pozitive.