Scriitorul și regizorul Alexander Hausvater a discutat recent despre un fenomen în creștere în România, și anume, interesul crescând al publicului pentru evenimente cu tematică naționalistă.

În cadrul unui interviu acordat DC News, moderat de Val Vâlcu, Hausvater a oferit perspective interesante asupra acestui reviriment al patriotismului.

Creșterea Investițiilor în Patriotism

“Fenomenul publicului tot mai larg pentru mine e o etapă nouă, e ceva complet nou”, a declarat Hausvater, referindu-se la numărul tot mai mare de români care participă la evenimente culturale și naționale.

“Ce arată 30.000 de oameni, 40.000 de oameni? În primul rând că românii au mai mulți bani, iar în al doilea rând că sunt gata să investească acei bani în ceva legat de naționalism, patriotism, iubire de țară, ceva pozitiv alături de noțiunea de «România, sunt român»”, a adăugat acesta.

Criticile aduse la adresa României

Hausvater a abordat, de asemenea, subiectul criticilor aduse României și românilor, exprimându-și dezaprobarea față de cei care își atacă propria țară.

„E oribil să auzi pe cineva acuzând sau atacând sau criticând limba, oamenii, istoria. Fie că sunt politicieni sau orice ar fi”, a afirmat el, subliniind importanța respectului și aprecierii pentru valorile naționale.

Această atitudine critică, în opinia lui Hausvater, subminează coeziunea socială și sentimentul de apartenență. El pledează pentru o conștientizare colectivă a faptului că toți cetățenii României împărtășesc o limbă comună, o istorie comună și experiențe de viață similare.

Conștientizarea identității naționale

Pentru Hausvater, identitatea națională și sentimentul de apartenență sunt esențiale, astfel că este trist ca unii „să nu aibă o conștiență că suntem toți cetățeni a unei țări, vorbim o limbă comună, avem o istorie comună, trăim o viață similară oarecum”.