Conducătoarea Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Dana Dărăban, a spus la DC News TV cum trebuie acționat din 2025, când românii vor trebui să aleagă furnizorii de energie în funcție de prețul oferit. Declarațiile sale au venit la emisiunea Totul despre bani realizată de Mihai Ciobanu.
Clauze ascunse în contract?
„Dată fiind și volatilitatea de preț din ultimii doi ani, am văzut foarte multe oferte care aveau o mențiune că se actualizează prețurile o dată la 3-6 luni. Asta este foarte important. Atunci când îți alegi un furnizor de energie pe lângă preț clientul trebuie să se uite la termenele de plată, la perioada la care acceptă actualizările de preț, la clauzele legate de renunțare.
Deși prin standardele ANRE orice client poate să-și aleagă un nou furnizor și în termen de 21 de zile trebuie implementat, trebuie doar să fie puțin mai vigilenți, având în minte ideea că din martie 2025 ieșim de sub plafon și va ține de ei să aibă o ofertă bună de preț la energie”, a explicat Dărăban.
Statul român protejează prin lege doar 800.000 de consumatori vulnerabili
„Mai există o chestiune pe care statul român trebuie să o facă și sper să o facă în această vară. Vorbim atât de cadrul aplicabil consumatorului vulnerabil, cât și de modul de implementare. Legat de cadru, trebuie să se asigure că legea consumatorului vulnerabil este actualizată, iar sumele până la care statul decide să intervină cu ajutoare directe pentru aceste familii aflate în sărăcie energetică sunt unele mulțumitoare.
Ultima oară când m-am uitat pe lege figurau 800.000 de beneficiari. La nivelul de venituri din România, eu nu cred că acest număr este unul real”, a adăugat ea.