În cadrul emisiunii „Diaspora în Direct” moderată de Flaviu George Predescu pe DC News TV, scriitoarea Eugenia Mucea de la Casa Română de Cultură Getafe, stabiltă în Spania, a discutat despre importanța păstrării tradițiilor și culturii românești în străinătate.

Ea a împărtășit experiența sa personală și modul în care românii din diaspora reușesc să mențină vie legătura cu rădăcinile lor.

Tradițiile și sărbătorile românești în diaspora

Eugenia Mucea a subliniat că, indiferent de câți ani petreci în afara României, tradițiile și obiceiurile românești rămân o parte esențială a identității.

„Ori câți ani ai locui în afara României, niciodată nu uiți, cred eu, că majoritatea nu uităm nici tradițiile noastre, nici mâncărurile noastre, nici sărbătorile noastre” a afirmat ea.

Primii ani în străinătate: Dificultăți și adaptare

Eugenia Mucea și-a amintit de primii săi ani în Spania, când era dificil să găsești locuri și evenimente unde să sărbătorești tradițiile românești.

„Când am ajuns în Spania, era luna noiembrie din anul 2000. Atunci nu era aproape nimic, nu erau asociații. Venea 1 decembrie și eu am căutat ceva, un loc în care să se sărbătorească ziua României. N-am găsit nimic” a povestit ea.

Evoluția comunității românești în Spania

Situația s-a schimbat semnificativ de-a lungul anilor, datorită eforturilor depuse de diverse organizații și instituții culturale românești.

„În schimb acum, Institutul Cultural Românesc, ambasadele îți oferă lansări de carte, Ambasada României la Madrid se ocupă în mod special de un program care se numește «Vinerea acasă la ambasadă»” a explicat Eugenia Mucea.

Aceste inițiative oferă românilor din diaspora ocazia de a-și celebra cultura și tradițiile în mod organizat.

Activități culturale și comunitare

Programul „Vinerea acasă la ambasadă” și alte evenimente culturale organizate de Ambasada României la Madrid și de Institutul Cultural Românesc sunt exemple concrete de activități care ajută la menținerea legăturii cu România.

„Sunt evenimente culturale, în momentul de față putem să facem orice să ne aducem aminte de România și să o sărbătorim aici” a subliniat Eugenia Mucea.