Mihaela Parlac a plecat din România în 2003 pentru căutarea unui trai mai bun, alături de soțul său. După 16 ani petrecuți în Italia, aceasta a ales să revină acasă, locuind acum în Brașov.

Acceptând invitația la emisiunea „Diaspora în Direct” de la DC News TV, moderată de Bogdan Bolojan, Parlac a povestit despre primul său loc de muncă de când a ajuns în străinătate.

450 de euro pentru îngrijirea unor vârstnici

„Banii erau puțini, 450 de euro, atunci că am avut dorința de a trece la un alt nivel, dar și de a sta împreună cu soțul meu, pentru că stătea în altă parte.

Ne vedeam doar la sfârșit de săptămână. Astfel, în primele luni mergeam la biserică unde mai cunoșteam și alți români, mai luam și mâncare pentru săptămâna care urma pentru soțul meu. El nu găsise de muncă și noi cum plecaserăm în Italia cu bani împrumutați, clar nu a fost ușor absolut deloc”, a explicat Mihaela.

„Am început să opresc lumea pe stradă”

„Voiam să câștig mai mulți, dar nu aveam persoane care să mă ajute, nu aveam documente, nu știam limba, nici măcar telefon nu aveam atunci. Limba am învățat-o autodidact, cu caietul, cu dicționarul. Am început să opresc lumea pe stradă și întrebam dacă are cineva nevoie de ore la curățenie. Auzisem printre români că munca aceasta la curățenie era mai bine plătită.

Și într-adevăr, cu o întrebare pe stradă, am trecut de la 450 de euro pe lună la peste 1.000 de euro pe lună. Am oprit un italian pe stradă când veneam de la biserică, iar familia sa avea nevoie în fiecare zi de ore la curățenie, până la prânz, apoi m-au recomandat și celor din jur. În acest fel mi-am făcut program de ore la curățenie”, a adăugat ea.

Nimic nu este întâmplător

„Eu spun că norocul și-l caută fiecare. Dacă stăteam să aștept să primesc sau dacă așteptam ca România să intre în UE pentru a avea documente, era posibil să rămân la acel job de dinainte care era greu. Nu dormeam nopțile, aveam 21 de ani, era dificil. Mulți români se regăsesc în experiența aceasta, mai ales înainte de intrarea României în UE”, a conchis aceasta.