Ambasadorul Ovidiu Dranga a discutat despre reziliența României în cadrul unui interviu acordat DC News TV, răspunzând la întrebările jurnalistului Val Vâlcu.

Deși nu există o analiză concretă a rezilienței naționale, ambasadorul a subliniat că România se descurcă bine, datorită istoricului său de gestionare a crizelor.

Istoria de reziliență a României

„Dacă ar fi să vă dau un răspuns așa, foarte pe scurt, cred că stăm bine. N-am elemente concrete. Nu s-a realizat o analiză a rezilienței României până acum, dar ar fi interesant de văzut în mod concret”, a declarat Dranga.

El a evidențiat faptul că poporul român este obișnuit cu situațiile de criză și a reușit întotdeauna să se redreseze: „Asta a fost istoria noastră, chiar și în istoria mai recentă, și ne-am revenit de fiecare dată”.

Departamentul pentru Situații de Urgență: un model de succes

Un exemplu important al capacității României de a gestiona crizele este Departamentul pentru Situații de Urgență.

„Departamentul pentru Situații de Urgență e un exemplu foarte bun în ceea ce privește instrumentul pe care statul îl creează în asemenea context”, a explicat acesta.

El a subliniat că acest departament este un model pentru multe țări din Europa și NATO, care au beneficiat de schimburi de expertiză și au fost impresionate de nivelul ridicat de competență al României.

Recunoașterea internațională a competenței românești

Dranga a menționat că pompierii români sunt frecvent invitați să sprijine eforturile internaționale, cum ar fi combaterea incendiilor din Grecia.

„Eu cred că nu întâmplător pompierii români sunt invitați să susțină, să sprijine eforturile de combatere a incendiilor în Grecia. Eu nu cred că Grecia ar fi invitat pe oricine să se alăture acestui efort”, a mai spus ambasadorul.

Cooperarea cu NATO

Dranga a subliniat, de asemenea, relația strânsă a României cu organismele NATO:

 „Relația noastră cu organismele NATO e foarte strânsă. Nu e vorba doar de aceste sesiuni de instruire, facem exerciții împreună, fie reorganizăm, fie suntem observatori”.

Această cooperare și participare la exerciții complexe sunt o recunoaștere a nivelului de expertiză pe care România l-a atins, după spusele ambasadorului.