Economistul Gabriel Biriș, fost secretar de stat la Ministerul Finanțelor pe când portofoliul aparținea Ancăi Dragu, teoretizează că statul român se concentrează pe o parte infimă a evaziunii fiscale prin măsuri extrem de nepopulare în mediul de afaceri.
Declarațiile sale au venit la emisiunea Totul despre bani de la DC News TV, moderată de redactorul-șef al DC Business, Mihai Ciobanu.
Nu reinventează nimeni roata
„Haide să ne uităm puțin la ce zic ei că-i mână în luptă: reducerea evaziunii fiscale. Ei bine, pe unde se pierd bani? Au făcut o analiză și au arătat public pe unde se pierd banii? Nu s-a întâmplat lucrul acesta. Repet ce am mai spus în ultimii ani: niciuna dintre măsurile astea nu este făcută să combată evaziunea. Ele puteau fi un instrument în eficientizarea relației contribuabilului cu statul, dar și în a da instrumente de analiză de risc ca să reacționezi mai repede.
În România, așa cum sunt lucrurile acum, nu reinventăm roata, facem ce au făcut și alții. Ultimul studiu de gap de TVA îl avem din 2021. În cei trei ani de atunci, mediana gapului în țările UE a scăzut de la 10% la 5%. În aceeași perioadă, de la noi a crescut de la 33% la 36%. Ceva este complet greșit”, a explicat Biriș
Statul ia medicamentul financiar greșit
„Atunci, ca să poți să dai dovadă că îți dorești cu adevărat să reduci evaziunea, trebuie să te uiți de unde vii și într-acolo să-ți îndrepți acțiunea. Ne imaginăm că TVA-ul este ca un tort, iar prima felie este consumul guvernamental, aproximativ 20%. Consumul companiilor scutite de deducere și al ONG-urilor este o altă felie de 20%. Rămâne o felie de 60%, din care 15-20% sunt facturile la utilități.
Până aici nu există posibilitatea de a cumpăra ceva fără factură. Din ce rămâne, 60-70% este retailul modern: magazine de mall, supermarketuri, hypermarketuri, benzinării. Nu există să plătești fără să ți se taie bon. Astfel, TVA-ul de la consumatori este în cea mai mare parte colectat. Mai rămâne o feliuță de 10-12% din tortul mare.
Haideți să presupunem absurd că pentru jumătate nu ți se dă bon, fiindcă în cea mai mare parte se taie bon și la retailul mic, și la restaurante, mulți plătesc cu cardul. Astfel, dacă presupunem că jumătatea este fără bon, tot nu-ți iese mai mult de un 5%, în B2C. Toate măsurile astea sunt îndreptate într-acolo, pe cei 5% din 36% evaziune fiscală. E o șeptime, o optime. Restul este lăsat complet neadresat”, a conchis economistul.