Senatorul Robert Cazanciuc a inițiat Legea Anastasia care nu le mai permite șoferilor băuți, drogați sau fără permis să scape o pedeapsă cu suspendare dacă ucid când se află la volan.

Acesta a participat la emisiunea Culisele Justiției moderată de Laura Duță la DC News TV, unde a discutat despre cazurile lui Vlad Pascu și Mario Iorgulescu, intens mediatizate după tragediile provocate.

Mașina, folosită ca armă

„Din punctul meu de vedere, așa cum au existat soluționări în dosare în țară în acest sens, uciderea din culpă săvârșită de un șofer care s-a urcat la volan băut sau drogat este la o limită fragilă de un omor cu intenție indirectă. De aceea există și discuția despre încadrarea juridică în cazul 2 Mai și în cazul Mario Iorgulescu: este ucidere din culpă sau omor cu intenție indirectă?

Atunci când te urci fără permis la volan, tu nu mai ești un șofer. Mașina este pur și simplu o armă. Folosești mașina ca pe o armă. Atunci când omori pe cineva, să primești o suspendare a pedepsei, indiferent că ești la prima faptă, indiferent că ești tânăr, nu contează. La cel care a plecat din lumea asta în plină tinerețe, la familia sa, nu ne-am gândit?”, a transmis Cazanciuc.

Bilanțul primului an, prezentat la jumătatea lui iulie 2024

„Trebuie să ne gândim la ei și la fiecare dintre noi. Îți trimiți copilul în prima lui vacanță la 2 Mai și rămâne acolo. Așa ceva nu este admisibil la nivelul societății. Atunci am îngustat plaja în care judecătorul poate pronunța suspendarea executării pedepsei spunând că în aceste cazuri este inadmisibil să pronunți o pedeapsă cu suspendare.

Eu cred că legea are deja efecte. Am vorbit cu Poliția Rutieră și o să facem un eveniment destul de mare probabil pe 13 iulie pentru un bilanț la un an de la intrarea în vigoare a legii Anastasia”, a adăugat senatorul Robert Cazanciuc.