Conf. Dr. Diana Păun, consilier prezidențial la Departamentul de Sănătate Publică, a discutat într-un interviu acordat DC Medical despre evoluția și importanța chirurgiei robotice în România.

Ea a subliniat realizările din acest domeniu și provocările cu care se confruntă sistemul medical românesc în prezent.

Istoria chirurgiei robotice în România

Dr. Păun a exprimat cu mândrie faptul că România a implementat chirurgia robotică încă de acum 15 ani.

„Am fost foarte mândră să spun că în România chirurgia robotică nu este de ieri, de astăzi și are mai bine de 15 ani de când a fost implementată” a afirmat ea.

Rolul Institutului Fundeni

Institutul Fundeni a jucat un rol esențial în dezvoltarea și formarea specialiștilor în domeniul chirurgiei robotice.

„Inclusiv partea de training, de care știu că Institutul Funde s-a ocupat și se ocupă în continuare, foarte bine dezvoltată și am avut o valorizare reciprocă” a explicat Dr. Păun.

Necesitatea refinanțării Programului Național de Robotică

Dr. Păun a subliniat importanța susținerii unui program național de robotică pentru a asigura accesul la tehnologie avansată în spitalele publice.

 „De-a lungul celor 10 ani de mandat și nu numai, am făcut tot posibilul pentru a arăta importanța refinanțării unui program național de robotică care să asigure accesul și în spitalul public a aparaturii de performanță.

Din păcate, acum, precum știți, roboții în România sunt mai mult în spitalele private și într-adevăr nu poate beneficia de o operație robotică publicul defavorizat financiar din motive pe care le știm” a explicat Dr. Păun.