Problematica datei alegerilor prezidențiale, care pune în pericol stabilitatea coaliției de guvernare și prin extensie stabilitatea țării, arată de ce România aleargă pe loc în cursa pentru a prinde loc la masa statelor dezvoltate din Europa.

Aceasta este concluzia la care a ajuns analistul Bogdan Chirieac, care s-a declarat profund dezamăgit de gestionarea crizei calendarului electoral de către toți actorii implicați, în frunte cu președintele Klaus Iohannis.

România a stat pe loc din cauza minciunilor politicienilor

„Vedeți de ce nu a progresat România conform potențialului său? Este din cauza lipsei de cuvânt a politicienilor. România trebuia să intre de multă vreme după 1989 în clubul țărilor dezvoltate. Este inacceptabil așa ceva, o spun ca om care are mai degrabă vederi de dreapta în acest moment”, a spus analistul politic Bogdan Chirieac la Antena 3 CNN.

Evoluția discursului public privind datele alegerilor

Liderii PSD și PNL au ieșit public pe 3 martie cu mai multe anunțuri. În primul rând s-a specificat că alegerile locale și europarlamentare vor fi comasate, deși nu a existat un argument privind beneficiile unei astfel de acțiuni. În al doilea rând s-a menționat lista comună la europarlamentare, pentru blocarea avansului partidelor mai mici. În final s-a anunțat și calendarul alegerilor de la final de an: 15 și 29 septembrie pentru alegerile prezidențiale, 9 decembrie pentru alegerile generale.

„După ce s-a încheiat situația, după ies bine și PSD și PNL împreună, ies și spun că nu mai vor în septembrie prezidențiale, vor la anul”, a adăugat Chirieac.

Klaus Iohannis, artizanul haosului?

„PNL-ului nu-i servește, lui Nicolae Ciucă nu-i servește. Și dânsul se urcase pe valul rezultatului bun pe care l-a obținut PNL la alegeri. Este o chestiune în opinia mea de orgoliu a președintelui Klaus Iohannis care nu a reușit în demersul cu NATO. După ce se mutaseră alegerile în septembrie că dânsul pleca la NATO, acum se gândește «Eu termen mandatul pe 23 decembrie, de ce să aleg președintele până atunci? Lasă că îl alegem în iarnă».

E vorba de o chestiune de aroganță. Nu servește niciunuia dintre cele două partide de care depind totuși stabilitatea și dezvoltarea viitoare ale României. Dacă nu are loc reforma statului, o să se prăbușească economia”, a mai spus analistul politic în intervenția telefonică de marți dimineața.