Maximilian Katz conduce Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului din România. Acesta a participat la interviurile marca DC News TV pentru a discuta despre cum internetul devine un mediu propice pentru răspândirea unui curent precum antisemitismul, prezentând în paralel și cu un caz aberant întâmplat la CNCD cu câțiva ani în urmă.

Dreptul la libera exprimare, transformat în discursul urii

„Pe TikTok nu există Regulile Comunități, nu ți se suspendă contul pentru antisemitism?”, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.

„Nu, pentru că se mizează foarte mult pe dreptul la libera expresie. La fel, o angajată a CNCD din România i-a spus în trecut unui cetățean că, din punctul ei de vedere, antisemitismul este o formă de liberă exprimare a opiniei. Dacă la acel nivel de stat, astfel de persoane care se ocupă de combaterea discriminării au astfel de opinii, vă dați seama că cei care administrează astfel de platforme de social media – Facebook, Twitter, TikTok, Instagram și așa mai departe – pentru ei vorbim de o nebuloasă de care ei nu se ating.

Atunci, acest drept la libera exprimare formează de fapt un fluviu de antisemitism care se răspândește în mediul online”, a răspuns Maximilian Katz.

Pedepse diferite în funcție de conținut

„Înseamnă că funcționarii acestor rețele au preferințe și perturbă libera concurență. Vă dau exemplul unui site istoric, nici măcar istoric, al cărui cont a fost suspendat pentru că nu a precizat că Ion Antonescu este un criminal de război. Sigur, este, dar nu puteai într-un titlu să faci toată istoria. Acel funcționar a considerat însă că vorbim de promovarea unui criminal de război”, a replicat și Val Vâlcu.

„Bineînțeles că există dublă măsură, fățărnicie și ipocrizie prezente la orice pas pe care noi îl facem în ceastă lume în care trăim, inclusiv pe tema combaterii antisemitismului, rasismului și așa mai departe. Acest lucru nu se vede doar pe teme evreiești, iar aceste teme sunt manipulate adesea în scopuri politice”, a completat Katz.