Claudiu Costea, comisar în Brigada Rutieră a Poliției Capitalei, a participat la emisiunea Culisele Justiției moderată de Laura Duță la DC News TV.
Cei doi au dezbătut subiectul lipsei civismului și a educației rutiere în traficul de zi cu zi din București, punând accentul pe responsabilitatea fiecărui șofer pentru fluidizarea intersecțiilor în cele mai aglomerate zile.
Programe bune pentru copii, însă adulții au carențe în educație
„Iată ce program bun pentru copii desfășurați, dar ce facem cu adulții? Să nu spunem cum îi educăm, dar cum facem prevenția cu ei pentru a nu mai fi incidente? Traficul este foarte intens, mulți se grăbesc să ajungă acasă, se enervează, sunt tot felul de incidente. Ce face Brigada Rutieră?”, a întrebat Laura Duță.
„Așa este, pleacă foarte multe de la grabă, de la neatenție, de multe ori foarte mulți șoferi acumulează frustrări. Traficul în Capitală este aglomerat în anumite intervale orare, de aceea și polițiștii, prin prezența lor în aceste zone unde se creează ambuteiaje, încearcă să fluidizeze traficul. Dar vă dați seama că este nevoie și de o infrastructură pe măsură care poate prelua fluxurile de trafic actuale”, a răspuns polițistul.
Șoferii trebuie să fie mai răbdători
„Bucureștiul este și oraș de tranzit, adică avem 1,8 mil. mașini înmatriculate în Capitală, dar nu ne gândim și la cele care tranzitează Capitala. Într-o zi sunt foarte multe mașini, iar noi încercăm prin măsurile de fluență să mai decongestionăm traficul pe cât este posibil.
Dar, în același timp, este nevoie și de aportul șoferilor în a respecta. Dau un exemplu: nu trebuie să blocăm centrul intersecției. Dacă nu mai putem avansa într-o intersecție, rămânem acolo în așteptare, pentru a nu-i bloca și pe ceilalți.
Or dacă avem o treabă într-un loc, la o farmacie de exemplu, nu oprim mașina lângă farmacie dacă este interzis să oprim, ori pe trotuar. Toate aceste greșeli se reflectă în ceea ce se vede în trafic. Sigur, se fac analize de trafic, studii, care țin de partea de administrație locală, dar contează foarte mult și aportul cetățenilor. Dacă am decis să luăm mașina, haideți să ne respectăm în trafic și să ne dorim să ajungem cu bine la destinație cu multă răbdare”, a conchis comisarul Costea.