În emisiunea „DC Conducem”, moderată de Florin Răvdan pe DC News TV, expertul auto Titi Aur a discutat despre importanța pregătirii vatmanilor pentru a preveni accidentele și pentru a asigura siguranța pasagerilor.
Intervenția sa a subliniat necesitatea unor programe de formare profesională continue, menite să minimizeze riscurile la locul de muncă.
Necesitatea pregătirii continue pentru vatmani
Titi Aur a accentuat importanța organizării unor programe de pregătire pentru vatmani, subliniind că aceasta este o obligație în cadrul protecției muncii.
„Vatmanii ar trebui să facă niște programe de pregătire și nu la mine, că toată lumea spune «vrei să-ți aduci clienți». Nu am pentru tramvai, nu am linie de tramvai, nu am cum să fac asta.
Dar ar trebui să facă din când în când, pentru că este vorba de protecția muncii la locul de muncă și orice activitate în lumea asta e obligatoriu să faci protecție a muncii” a explicat el.
Consecințele lipsei de pregătire
Aur a evidențiat pericolele la care se expun pasagerii din cauza lipsei de pregătire a vatmanilor.
„Vatmanii nu fac și nefăcând asta se ajunge de multe ori la fel și fel de întâmplări pentru că ei nu realizează, nu trebuie să-l tragă cineva de mână, «vezi că s-ar putea ăla să nu stea, vezi că dacă pui frână bruscă, tanti aia care stă în picioare cade»” a spus expertul.
El a menționat că cele mai grave accidente în mijloacele de transport în comun nu sunt cauzate de tamponări, ci de frânările violente care pot provoca răni grave pasagerilor.
Accidentele cele mai grave
Titi Aur a detaliat tipurile de accidente care pot apărea în mijloacele de transport în comun, subliniind că frânările bruște sunt printre cele mai periculoase.
„Cele mai grave accidente în mijloace de transport în comun nu sunt cauzate de tamponări și de accidente, ci practic de acele frânări violente în care pleacă pasagerul, călătorul care stă în picioare și are voie să stea și stă, pleacă și dă cu capul de tot felul și se lovesc, și își mai rup și mâinile și își mai sparg și capul” a explicat el.
Importanța vigilenței și a protecției pasagerilor
Pe lângă frânările violente, Titi Aur a atras atenția și asupra altor incidente periculoase, cum ar fi pasagerii prinși între uși sau cei care trec prin fața vehiculului.
„Acolo sunt accidentele cele mai grave sau acele faze în care un călător, un pasager este prins pe sub roți, între uși, când se urcă, când coboară sau trece prin fața vehiculului” a spus el, subliniind necesitatea unei vigilențe sporite din partea vatmanilor.