În cadrul emisiunii DC Anima, moderată de Tudor Tim Ionescu pe DC News TV, Ciprian Cordoș, instructor de dresaj, a împărtășit sfaturi valoroase pentru proprietarii de câini, subliniind importanța regulilor clare și a socializării pentru animalele de companie.

Stabilirea regulilor clare

Ciprian Cordoș a accentuat necesitatea stabilirii unor reguli clare și consistente pentru câini, respectate de toți membrii familiei.

„Este nevoie de un minim de reguli, dar aceste reguli să fie respectate în primul rând de membrii familiei – toți membrii familiei. Stabilim că nu, nu mai are voie ceva, dar dacă unul îi dă voie și altul nu-i mai dă voie, câinele va trăi într-un dezechilibru total și tot timpul va testa și va încerca”, a explicat el.

Consistența în aplicarea regulilor este esențială pentru a evita confuzia și comportamentul nedorit.

Importanța mișcării și a socializării

„Pe partea de socializare, unde văd eu un mare deficit, o mare problemă este lipsa de mișcare. Știm, suntem foarte ocupați în tot timpul zilei, weekendurile nu mai sunt așa liniștitoare și tot timpul avem de mers undeva, iar câinele rămâne pe ultimul loc de cele mai multe ori”, a adăugat Cordoș.

Mișcarea este crucială pentru a preveni comportamentele recalcitrante și agitate la câini.

„Un individ care nu-și consumă energia devine recalcitrant, nervos, agitat. Și tot tu ca proprietar devii nemulțumit de ceea ce ai lângă tine”, a adăugat instructorul.

Joaca și relația cu câinele

Cordoș a pus accent și pe importanța jocului și a timpului de calitate petrecut cu câinele.

„Stăpânul trebuie să se joace cu câinele. Prin simplul fapt că stabilești niște reguli, prin simplul fapt că te duci la dresaj, prin simplul fapt că tu, ca și persoană, ești foarte ocupată, nu înseamnă că nu trebuie să-i oferi și câinelui momente de relaxare în care să te joci cu el”, a mai spus Cordoș.

Jocul și interacțiunea regulată nu doar că ajută la consolidarea relației dintre proprietar și câine, dar contribuie și la bunăstarea mentală și fizică a animalului.