Faimosul afacerist Dorel Zamfir, care și-a construit un imperiu pe bișnița cu casete video în anii 1980 în România, a fost subiectul discuției la #Rezist, emisiunea moderată de Oana Stănciulescu la DC News TV.
În prezența jurnalistului Liviu Tofan și a istoricului Stejărel Olaru, care au scris o carte despre controversatul protejat al Securității în timpul regimului comunist, discuția a curs în sensul unei autonomii a departamentului față de Partidul Comunist Român.
Securitatea făcea ce voia, insistă Tofan
„Eu sunt de părere că, la urma urmei, Securitatea făcea ce voia. Avem atâtea mărturii și atâtea indicii. Așa a fost cu această operațiune neautorizată de partid, camuflată de sub diverse forme și întreținută. Operațiunea nu a fost a Securității, fiindcă fenomenul video a pătruns în România în mod firesc, la fel ca revistele occidentale sau discurile sau celebrul catalog Neckermann. Lucrurile acestea pătrundeau în România și la fel au pătruns caseta și aparatul video”, a explicat jurnalistul Liviu Tofan.
„Știm din dosarele Securității că pachetele care intrau în țară ajungeau prima oară în departamentul specializat, erau desfăcute și lipite la loc, și aveai fișă la dosar: «Am găsit o cutie de aspirină, etc.»”, a adăugat jurnalista Oana Stănciulescu.
„Videocasetofoanele au intrat oficial în număr extrem de mare în România. S-au găsit listele respective făcute de vămi: nume, cine, când, cât a costat vama, ce tip de aparat era. Regimul a permis asta, niciodată nu a încercat să oprească asta”, a completat Tofan.
De ce nu a fost oprit Dorel de partid
„Cine știa cât de înstărit era Dorel? Cine știa de Dorel? Știau doar oamenii lui, rețeaua care o proteja. Noi am inclus în cartea pe care am scris-o documente găsite în dosarul lui de la Securitate. Oricine poate vedea acolo cum era descris Dorel în aceste documente. Era pus în cea mai bună lumină posibilă. Era scoasă în evidență inteligența lui. Era un filozof, era prezentabil, era frumos. Acele descrieri nu erau acolo puse degeaba. Ele erau făcute pentru superiorii respectivilor, astfel încât toată această complicitate să apară în cea mai bună lumină posibilă.
Erau scoase în evidență meritele lui Zamfir ca agent al Securității, avea misiuni externe îndeplinite cu succes. Apare în dosar o listă lungă cu aparatură tehnică donată de Dorel Securității, erau acolo mii și mii de dolari. Există un indiciu foarte clar că oferea și bani. Am vorbit adineauri despre importanța obținerii de valută pentru regim. În documente apare o sumă de 30.000 de franci francezi dați de Zamfir, iar nici acea mențiune nu este acolo întâmplător”, a conchis Tofan.
„A fost ca-n filme. Cea mai mare afacere a Securității”, scrisă de Liviu Tofan și Stejărel Olaru, a fost publicată primăvara lui 2024 de către Editura Omnium.