În cadrul emisiunii „Părinți Prezenți”, moderată de Loredana Iriciuc la DC News TV, Diana Todeancă, psihoterapeut specializat în gestionarea emoțiilor, a abordat subiectul anxietății la copii și importanța înțelegerii fricii.
Intervenția sa a adus lumină asupra unor aspecte esențiale pentru părinți în ceea ce privește dezvoltarea emoțională a celor mici.
Anxietatea la copii, o prezență constantă
Diana Todeancă a subliniat că anxietatea este prezentă în fiecare dintre noi încă din copilărie.
„Trebuie să știm cu toții că anxietatea e în fiecare dintre noi, inclusiv la copii, încă de foarte mici. Știi atunci când bebelușul se ascunde în spatele mamei, când cunoaște pe cineva nou? Ei bine, nu e rușine, cum îi spunem noi, că s-a rușinat. Este anxietate, ca un fel de frică”, a explicat ea, subliniind că această reacție naturală este adesea greșit interpretată.
Frica și rolul său esențial
Pentru a clarifica mai bine conceptul de anxietate, Todeancă a făcut o paranteză referitoare la frică și importanța acesteia în viața noastră.
„Dacă ar fi să ne gândim puțin în trecut, frica era acea emoție care ne ținea în siguranță. Și încă este. Ne protejează de pericol”, a spus psihoterapeutul.
Ea a explicat că, în fața unui pericol, corpul nostru reacționează fie prin luptă, fugă sau îngheț.
„Dacă nu pot nici să mă lupt, nici să fug de pericol, că poate e un urs, poate să îngheț este o variantă care s-ar putea să mă ajute”, a adăugat ea, subliniind astfel mecanismele de apărare ale corpului.
Anxietatea, sora mai mică a fricii
Trecând la subiectul anxietății, Todeancă a explicat cum aceasta este similară cu frica, dar diferă prin natura pericolului perceput.
„Reacțiile corpului nostru sunt cam aceleași ca în cazul fricii. Doar că în cazul anxietății n-avem pericolul real în fața noastră, nu-l vedem încă, nu ne-am întâlnit cu animalul sălbatic și este o proiecție a minții noastre, un pericol imaginar”, a precizat ea.
Aceste reacții sunt generate de posibilități și scenarii ipotetice, ceea ce face anxietatea să fie o emoție complexă și adesea greu de gestionat.
Înțelegerea și gestionarea anxietății
În final, Diana Todeancă a subliniat importanța înțelegerii și acceptării anxietății ca parte a vieții noastre. Ea a încurajat părinții să fie atenți la semnalele copiilor și să încerce să-i sprijine în gestionarea acestor emoții.