Psihologii Radu Leca și Ramona Dumitru au discutat la emisiunea Ultrapsihologie de la DC News TV despre speranța de a schimba o persoană care are un comportament nepotrivit.

Exemplul unei căsnicii sfârșite după 30 de ani de încercări

Discutând despre exemple concrete, Radu Leca a povestit cazul unei prietene care a trecut printr-un divorț dificil, după 30 de ani în care a încercat să-l schimbe pe soț într-un om mai bun.

„Am pus întrebarea «De ce divorțezi?». Mi-a spus «Nu mai pot». De ce i-au trebuit 30 de ani să-și dea seama? «Am crezut că pot să-l schimb»”.

„Într-adevăr, aceasta este cea mai mare iluzie cu care poate trăi un om: că îl poți schimba pe cel de lângă tine”, a răspuns Ramona Dumitru.

Niciodată un om nu se poate schimba cu adevărat

„Nu ai real ce să schimbi. Real nu se schimbă nimeni niciodată. Se poate doar dacă vine o autoritate care să-i spună «Ai greșit, te porți oribil, schimbă-te în acest fel». Cine este această autoritate? Dumnezeu, Maica Domnului și Iisus Hristos.

El va auzi și va vedea că trebuie să se schimbe doar dacă în garsoniera lui de la etajul 9 din Berceni apar Dumnezeu, Maica Domnului și Iisus Hristos. Asta este autoritatea pe care el o înțelege, nu există altceva. Trebuie să fie toți trei, nu doar unul. Nu e o glumă”, a adăugat psihologul.

Putreziciunea sufletului

„Este atât de rău voitor acest om, atât de profund bolnav, încât îți și spune că pe el nimeni nu a putut să-l schimbe vreodată. Îți spune acest lucru: «Eu mă schimb doar dacă aud glasul lui Dumnezeu, dacă-l văd pe Dumnezeu, dacă e însoțit de Iisus și de Maica Domnului. Altfel nu mă schimb». Atât de puternic se crede, atât de infailibil, atât de important, încât să vină Treimea Sfântă după el. Atât de bolnav este”, a conchis psihologul Radu Leca.