Analistul Bogdan Chirieac a oferit scenariile privind recompensarea României pentru donarea unui sistem Patriot Ucrainei, după apelul președintelui american Joe Biden de luna trecută.

Trocul Patriot se va solda cu un plus pentru România?

„Nu avem oficial un răspuns despre ce va primi România în schimbul sistemului Patriot. Lumea se așteaptă probabil la o despăgubire materială din partea Statelor Unite. Se discută că România va primi un sistem similar sau superior atunci când industria de apărare din SUA va putea produce acest sistem.

Deocamdată SUA au anunțat oficial că suspendă comenzile pentru tot ce înseamnă Patriot, tocmai pentru că este atât de performant, și vor îndrepta tot efortul către satisfacerea nevoilor Ucrainei. Și România are de așteptat după astfel de sisteme, dar România primește altceva: un strop în plus de securitate”, a explicat analistul la Antena 3 CNN.

Rusia are mâinile legate

„Dacă Ucraina pierde în fața invaziei rusești nu este bine în primul rând pentru România. Am fi statul NATO cel mai afectat de o victorie a Rusiei, fiindcă Rusia dorește Odesa și Gurile Dunării, adică Buceacul. Asta înseamnă că am putea să ne trezim cu Rusia în graniță fizică cu țara noastră.

Rusia va avea o reacție virulentă în declarație, în rest nimic altceva. Dacă avea posibilitatea Moscova, de mult săreau pe noi, dar fiind în NATO, este un element care îi descurajează complet”, a conchis Bogdan Chirieac.

România donează un sistem Patriot Ucrainei

Reamintim că România a luat decizia de a dona un sistem Patriot către Ucraina. Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a aprobat această donație, cu condiția continuării negocierilor cu aliații NATO pentru a obține un sistem antiaerian similar.

Această mișcare vine în contextul deteriorării semnificative a securității în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și infrastructurii civile.