Prof. Anca Cheaito președinta Asociației România-Levant, a povestit în cadrul emisiunii “Tradiții românești”, moderată de scriitorul Flaviu George Predescu pe DC News TV, despre experiențele și redescoperirea legăturilor culturale românești în Liban.

Aceasta a subliniat importanța păstrării tradițiilor și obiceiurilor românești chiar și în contextul unei comunități mici și mixte.

Tradițiile și sărbători

„Românii sărbătoreau și în acea perioadă Crăciunul, Mărțișorul, Paștele, adică erau sărbătorile acestea bine definite în societatea românească,” a spus Anca Cheaito.

Ea a comparat aceste sărbători cu modul în care sunt celebrate în Liban, remarcând prețuirea similară din partea societății libaneze.

Redescoperirea folclorului românesc

„Nu eram o mare iubitoare de folclor românesc când am plecat din România. Nu prea eram interesată. L-am descoperit și mi-am dat seama cât de mult îmi lipsește și cât de mult sunt atașată de el abia în Liban”, a explicat ea.

Această realizare a fost accentuată în special în anul 2010, când a fost înființată Asociația România-Levant.

Comunitatea românească din Liban

Cheaito a descris comunitatea românească din Liban ca fiind mică, dar foarte unită:„Noi suntem aici o comunitate mică, formată din familii mixte, dar o comunitate foarte iminoasă,” a spus ea.

În ciuda dificultăților și intemperiilor de pe meleagurile libaneze, această comunitate a reușit să păstreze legătura cu tradițiile și obiceiurile românești, menținând astfel sufletul românesc viu.

 „Noi am păstrat legătura cu tradițiile și cu obiceiurile, cu sufletul românesc, cu tot ce înseamnă acasă în România”, a conchis ea.