Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu a discutat într-un interviu live la DC News despre modul în care s-a desfășurat ziua votului din punct de vedere al ordinii publice și siguranței cetățeanului.

În ciuda unor incidente, Predoiu a subliniat că scrutinul a fost bine gestionat, iar măsurile de securitate au fost eficiente.

Siguranța cetățeanului în ziua votului

Cătălin Predoiu a accentuat că totul a fost gestionat aproape perfect din perspectiva ordinii și liniștii publice.

„Toată lumea s-a dus în regulă la vot și s-a întors în regulă acasă”, a afirmat el subliniind importanța siguranței în timpul procesului electoral.

Incidentele în ziua votului

În ziua votului au fost raportate aproximativ 1537 de incidente, majoritatea dintre acestea având loc în afara secțiilor de vot, după spusele ministrului.

„Vorbim de incidente minore”, a explicat Predoiu, menționând că aceste incidente nu au afectat procesul electoral în mod semnificativ.

Un exemplu dat de acesta a fost un incident unde două grupări de simpatizanți au înconjurat o secție de vot și au început să agite și să instige cetățenii din acea zonă, pe motivul suspectării unor nereguli.

Autoritățile au intervenit imediat pentru a proteja secția de vot și pentru a aplana conflictele: „Au fost făcute dosare penale, unde a fost cazul, au fost contravenții aplicate unde a fost cazul”, a spus ministrul.

Raportul între secții și incidente

Cătălin Predoiu a subliniat că, în ciuda numărului de incidente, ziua votului a fost gestionată eficient, fără incidente majore care să afecteze procesul electoral.

„Au fost 18.955 de secții de vot. Sunt nervozități, sunt suspiciuni, dar așa e la noi procesul de vot în anumite locuri”, a conchis ministrul evidențiind numărul mic de incidente petrecute în comparație cu numărul total de secții de votare.