Alegerile din 9 iunie au venit cu rezultate cu mult sub așteptări pentru partidele „anti-sistem” din România. Potrivit cifrelor oficiale privind alegerile la primării, la momentul scrierii știrii, Alianța AUR a câștigat 6,38%, în timp ce Alianța Dreapta Unită a capitalizat doar 4,66% din voturi.

Profesorul Bogdan Teodorescu a fost invitatul lui Răzvan Dumitrescu la Ce se întâmplă, emisiune difuzată în fiecare joi la DC News TV, unde s-a făcut analiza scorurilor obținute de formațiunile politice duminica trecută.

Partidele leneșe care și-au pierdut singure cursa

„Vorbim de două partide leneșe. Și ei, și AUR, sunt partide parlamentare de atâta amar de vreme și nu și-au făcut organizații teritoriale puternice. USR a avut două mandate, dar amândouă sunt partide leneșe. Puterea politică se câștigă atât prin discursul de la centru și prin activitatea parlamentară, cât și prin dezvoltarea unei puternice rețele teritoriale.

Aici trebuie să vedem că PNL, care în general a fost un partid mai romantic, mai boem, mai puțin axat pe organizare, a demonstrat ce înseamnă organizarea. Un scor de 32%, în coasta mamutului organizării care este PSD, demonstrează că de fapt se poate și altfel”, a transmis Teodorescu.

Rațiunile din spatele deciziei de a nu avea organizații puternice în teritoriu

„Ca să închei ideea de partide leneșe, atât AUR, cât și USR, plătesc costurile unei politici făcute doar la centru și fără foarte multă dorință de a dezvolta alternative locale. La AUR, motivul este știut, și anume George Simion nu vrea să crească lăstari prin jurul lui care eventual să-l conteste, iar la USR atât Dan Barna, cât și Cătălin Drulă, nu și-au dorit să fie concurați de structuri teritoriale puternice.

Cine cunoaște politica PSD și chiar a PNL în relația cu atât de huliții baroni locali, dar care obțin scorurile despre care vorbim, știe că oamenii aceștia au performanțe electorale bune, dar sunt și greu de manageriat. Sunt oameni care vin în măsura scorului cu pretențiile de rigoare”, a adăugat el.

Cum și-au tras singuri scorul în jos cei din fruntea USR

„Cel mai bun exemplu la USR este ce i-a făcut Cătălin Drulă Elenei Lasconi, care este practic cel mai bun produs al lor. Au contat și relația proastă pe care au avut-o și cu Allen Coliban, relația proastă cu Dominic Fritz, relația extrem de proastă cu Nicușor Dan pe care tocmai l-au dat afară”, a adăugat profesorul.