În cadrul unui interviu acordat DC Sport și moderat de Florin Răvdan, campionul mondial Yani Zaharia a discutat despre atitudinea necesară pentru a rămâne competitiv și concentrat în lumea sportului.

Pericolul faimei

Yani Zaharia a menționat un vechi proverb pe care tatăl său l-a adus în echipă: „Un măr stricat le strică pe toate”.

Acest proverb subliniază cum un singur element negativ poate afecta întregul grup. Zaharia a explicat cum, după ce unii sportivi câștigă un meci sau un titlu mondial, faima poate să le „urce la cap” și să-i facă să se creadă invincibili:

„Pentru mulți, imediat după ce au câștigat un meci sau au ieșit campioni mondiali o dată într-un an, le-au ajuns la cap faima și ei se cred cei mai puternici”, a spus el.

Mentalitatea de a începe de la zero

Colega sa, Alina Pascu, promovează o mentalitate de umilință și muncă constantă:

„Trebuie să o luăm de la zero în fiecare an. N-am câștigat nimic, suntem nimeni, trebuie să muncim și anul ăsta să ajungem campioni”, este deviza sportivei.

Zaharia susține acest mod de gândire, dar adaugă că realismul și autocunoașterea sunt esențiale.

Realismul și Autocunoașterea

Yani Zaharia își cunoaște valoarea și realizările, dar nu permite ca acestea să-l schimbe: „Îmi place să mă cunosc pe mine, îmi place să știu ce am realizat, cine sunt și ce vreau să fac în continuare”.

El consideră că faima nu ar trebui să schimbe pe cineva, mai ales atunci când este obișnuit cu succesul: „Nu o să mi se urce faima la cap că am ajuns campion mondial încă o dată. Am fost campion mondial de multe ori. Încă o dată înseamnă încă o dată în palmares”.

Zaharia a mai făcut referire la un citat despre succes și reziliență după care se ghidează: „Doar atunci când o să cazi din nou o să afli că de fapt te poți ridica de câte ori ai vrea tu să te ridici, necontând altceva” și încurajează la rândul lui, sportivii care își doresc să aibă succes, adoptarea unei astfel de mentalități.