Circulația rutieră din România este demnă de film, motiv pentru care mulți șoferi înregistrează drumurile parcurse cu mașina pentru a avea măcar dovada că la noi se circulă ca într-o junglă de asfalt.

Titi Aur, invitat permanent la emisiunea DC Conducem moderată de Florin Răvdan la DC News TV, a comentat niște imagini în care se vede cum un utilaj se oprește într-o intersecție, după care face o manevră complet ilegală care putea duce la o tragedie.

Măcar să te asiguri că nu vine nimeni

„Aici, prima întrebare este dacă cel care conduce utilajul are sau nu are permis ca să poată circula pe strada publică. Astfel de utilaje pot fi conduse în șantier și de un om fără permis. Ori s-a rătăcit, ori a făcut-o conștient, dar este foarte riscant. TIR-ul a făcut o frânare la limită, iar acest șofer și-a asumat un risc să întoarcă peste linie continuă, nu știu ce a vrut să facă.

Este un lucru pe care îl face clar cineva total nepregătit. Dacă faci o chestie din aceasta, te asiguri în primul rând că nu vine nimeni, deși încalci linia continuă și încalci legea. Dar când faci asta și prin fața TIR-ului care vine destul de tare înseamnă că nu prea înțelegi ce-i cu traficul”, a explicat fostul pilot de raliuri Titi Aur.

La volan, precauția și anticiparea îți pot salva viața

„Dacă este să tragem o concluzie, trebuie să înțelegem că tu, cel care mergi pe stradă ca șofer care vrea să conducă defensiv, când treci pe lângă un astfel de utilaj trebuie să-ți imaginezi că s-ar putea să fie la volan unul care nu înțelege circulația. Mai mult, se simte în siguranță în acel utilaj, nu are nimic dacă intră o mașină în el.

Când treci pe lângă astfel de utilaje ar trebui să te gândești. Șoferul de camion care a văzut pe dreapta acel utilaj l-a interpretat ca pe un pericol potențial. L-a văzut că e într-o poziție incertă și a frânat din timp, pe acolo se circulă totuși cu viteză. Spunem că a fost atent, așa că bravo șoferului de camion, foarte rău pentru cel de la volanul utilajului”, a conchis acesta.