Geanina Abul Haija a participat la emisiunea „Tradiții românești în diaspora” de la DC News TV dedicată celor care au plecat din țara noastră și au răspândit identitatea românească în statele în care s-au stabilit, proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP).
Geanina Abul Haija conduce Asociația Iordaniano-Română pentru Cultură (AIRC) și dezvăluie în cadrul interviului că țara care o găzduiește acum este un loc propice pentru creștini, deși majoritatea cetățenilor sunt musulmani, cu o pondere de 97,2%.
Tradiții pe care încă le respectă
„Eu sunt într-o țară islamică, dar avem și comunitate de creștini. Eu merg la sărbătoarea Învierii, la biserică creștină. Nu sunt obișnuită să merg de Crăciun la biserică fiindcă nu am fost nici cât eram acasă, dar facem bradul, facem colacii și cozonacii de Crăciun. Nu pot să spun că sunt un creștin practicant. Cred în creștinismul meu, dar nu merg toată ziua la biserică și nu încerc să scot lucrul acesta în evidență”, a explicat ea.
Cum sunt priviți creștinii în Iordania
„Te-ai simțit vreodată că îi ofensezi pe ceilalți pentru că ai o altă religie și mergi la o altă biserică?”, a întrebat moderatorul emisiunii, Flaviu George Predescu.
„Eu consider că suntem norocoși că avem mai multe sărbători în casă: și cele creștine, și cele islamice. Le sărbătorim pe toate și nu am întâmpinat vreodată, nici în familie, nici în jur, reproșuri precum «Aoleu, ești creștină». Nu am avut probleme de genul acesta.
Avem orașe de creștini aproape de Amman. Sunt Madaba și Al-Fuheis, unde merg eu la biserică fiindcă este mai aproape. Nu pot să îmi dau cu părerea despre cineva care a întâmpinat probleme fiindcă eu nu am trecut prin așa ceva. Am văzut o toleranță foarte mare între creștini și musulmani aici, în Iordania”, a conchis Geanina Abul Haija.