Jurnalistul Emilian Isăilă a venit la DC News TV, în emisiunea #Rezist, unde a discutat despre scorurile alegerilor locale și europarlamentare din 9 iunie.

Cum a reușit PNL să aibă un scor bun după marea trădare a electoratului?

„Îți mai cer ajutorul într-o privință pe care n-am înțeles-o. Cum crezi că a reușit PNL să revină cu un scor foarte bun după dezamăgirea pe care a produs-o? Și-a înșelat pur și simplu electoratul.

A câștigat ultimele alegeri pe acest discurs anti-PSD și «Ciuma Roșie»: «Votați-ne pe noi să vă scăpăm, să nu mai vină niciodată Ciuma Roșie la guvernare». Și apoi chiar ei au invitat Ciuma Roșie, pe un motiv cumva neadevărat, că decizia a fost luată înainte de războiul din Ucraina, nu după cum spun acum.

Cetățenii au uitat toate minciunile PNL, au uitat că au avut propuneri legislative poate mai rele decât pesediștii, au uitat și au ieșit la vot. Cum îți explici?”, a întrebat jurnalista Oana Stănciulescu în emisiunea pe care o moderează la DC News TV.

Resursa pe care doar PSD și PNL o au

„Îmi explic printr-un singur mod. Faptul că PNL, prin muncă și prin șiruri de alegeri, are o resursă neprețuită pe care doar PSD o mai are: e vorba de primari, rețeaua din țară. Asta i-a ajutat și i-a salvat în acest moment.

Asocierea cu PSD și interesul primarilor de a rămâne în frunte, mai ales că sunt foarte mulți bani în joc și acces la resurse, i-a făcut atât de harnici și atât de mobilizatori să rămână «la tort». Cred că asta a fost soluția și a fost o decizie înțeleaptă la centru pentru ei. Și-au dat seama că asta este calea prin care pot să câștige și au mers pe ea și au speculat-o la maxim.

În general, pentru noi nu e bine. Dacă te uiți la București, scorul politic pe care îl obține PNL a fost amendat de susținătorii liberali. A mai pierdut în țară localități importante”, a răspuns Emilian Isăilă, senior editor la Spot Media.

Cât a obținut PNL la locale

În 9 iunie 2024 am avut alegeri locale, dar și alegeri europarlamentare. În timp ce partidele din coaliția de guvernare au avut o ofertă comună pentru Bruxelles, PSD și PNL au candidat în principiu separat la primăriile și consiliile județene din țară. Astfel, scorul politic al PNL a ajuns la 28% la nivel național, procent confirmat și de către prim-vicepreședintele partidului, Rareș Bogdan.