Sociologul Alfred Bulai și jurnalistul Val Vâlcu au discutat despre interdicțiile greu de înțeles de după campania electorală și din timpul votului, în cadrul podcastului Nod în papură de la DC News TV.

Interdicții la TV, în timp ce «Dumnezeu cu mila» pe Internet

„Să vorbim despre campania electorală în general. De ce avem o interdicție pentru candidați să apară la televizor? Dacă mai erau încă două zile de apărut la televizor se repezea lumea să zică «Ia uite cum mi-a schimbat votul, m-a luminat»?

În timp ce deep fake-urile gem pe internet, sunt toate bazaconiile pe rețelele sociale, dar la televizor se oprește campania electorală”, a transmis Vâlcu.

Bulai spune că este un comportament moștenit

„Este o prostie pe care o moștenim. În primul rând există un aer de secretomanie. Toți se dau independenți, în timp ce în alte state precum SUA se scrie clar prin ziare: Noi susținem pe Trump, noi susținem pe Biden. Care e problema? E dreptul meu să mă manifest public. Acolo votul nu este secret, să nu știe nimeni. De ce ar fi? Este opțiunea ta, trebuie să fii mândru de ea.

În al doilea rând, legea are multe debilități. Nu ai voie să ai afișe electorale lângă secția de votare ca și cum influențează. E o prostie. Văd candidatul și spun «Ia uite ce frumos e» că nu l-au văzut până atunci și-l votează? O altă prostie: nu se vinde alcool lângă secțiile de votare. Dar de ce? Suntem la mănăstire?”, a răspuns Bulai.

Multe reguli nici nu pot fi respectate

„Este o aberație, iar problema este că aceste prevederi nici nu pot fi respectate. De exemplu se zicea pe vremuri «Ai influențat electoratul pentru că ai dus cu mașina la vot oamenii». Dar unde scrie asta? Dacă eu, ca simplu cetățean, iau pe tanti Maria și pe nea Vasile ca să nu vină patru kilometri pe jos, care e problema?

La urma urmei, asta este, care-i problema dacă aduci să voteze oamenii? Ca să nu mai zic că nu poți respecta lucrul ăsta. Nu te poate opri nimeni să iei oameni cu mașina, ce dacă te duci cu cineva? E treaba ta”, a adăugat sociologul.