Jurnalistul Val Vâlcu și sociologul Alfred Bulai au dezbătut subiectul prețurilor pe care le cer comercianții pe produse de bază în Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni.

Te rupe la buzunar o apă plată

„Un sendviș în aeroport costă cât un meniu la nuntă, te rupe”, a spus sociologul Alfred Bulai.

„Se spune că a făcut profit. Păi a făcut profit exploatând un monopol că nu sunt șapte aeroporturi să-mi aleg de unde cumpăr”, a adăugat jurnalistul Val Vâlcu.

„Dar unde scrie că trebuie să fie doar un producător care vinde într-un aeroport? Du-te în orice aeroport din lume, sunt nenumărați operatori economici care vând produse, nu ca la noi”, a adăugat Bulai.

Prețuri mai bune în țări mult mai bogate

„Am fost în escală la Istanbul și nu era aeroportul ăsta nou, era în construcție, dar oricum era unul în construcție. Ei bine, m-au uimit prețurile, era mai ieftin ca la Terasa Felioara din cartierul muncitoresc. E o imagine pe care o lasă. Un străin care trece pe aici spune «Uite ce țară scumpă, nu mă apropii de prețuri». În loc să fie un punct forte prețul”, a explicat Vâlcu.

„Eu am fost în multe locuri de-a lungul timpului și nu am văzut niciodată într-un aeroport produse care să fie mai scumpe decât ceva cât de cât normal, firesc, în acele țări. De automate nu mai zic. Mergi în Franța, în Anglia, unde vrei”, a mai spus Bulai.

Ce au găsit cei doi pe alte aeroporturi

Vâlcu a povestit: „În Frankfurt primeai cafea gratis. Poate era o promoție, habar n-am, dar am primit o cafea gratis, nu mai zic de apă (de la țâșnitoare)”.

„E o golăneală întreținută de un aparat politic de 25 de ani. Cel mai grav este ceea ce ai sugerat, este vorba de imagine. Dau un exemplu, am fost acum mulți ani în Anglia. Un profesor de acolo m-a rugat să mă duc să vorbesc cu un profesor că știa că sunt din România. El venea pentru prima dată în România și voia să ajungă de la București la Cluj-Napoca.

Am intrat, dar prima chestie pe care mi-a zis-o a fost: «Știu, să nu iau taxiul!». Un om din Anglia care nu a fost niciodată în România acest lucru îl știa despre țara asta. Îți dai seama că și-au luat o șifoneală urâtă de tot”, a reamintit sociologul.