Candidatul PSD la alegerile europarlamentare Roxana Mînzatu a lăudat vecinii de peste Prut pentru șansa pe care o dau femeilor de a se face remarcate în politică, în timpul unei intervenții în emisiunea DC Votez de la DC News TV.

Republica Moldova, exemplu pentru România

„Legislația națională este și cea care decide dacă există sau nu un sistem de cotă. În anumite țări există, în altele nu. (…) Am un exemplu și un model de stat care are cote de gen chiar de aici de lângă noi, nu de stat Occidental. Este vorba despre Republica Moldova, stat non-UE, viitor membru sper eu.

Dincolo de faptul că președintele este femeie, premierul a fost femeie, Republica Moldova are un tip de reprezentare minimală asigurată prin cote inclusiv prin administrația locală și centrală. Am simțit acest lucru chiar lucrând cu delegațiile guvernamentale care au venit din Moldova pe tema fondurilor europene, integrării europene”, a explicat aceasta la DC News TV.

De ce în statele nordice nu e nevoie de cote de gen

„Am avut discuții cu statele nordice unde femeile sunt foarte bine reprezentate – Finlanda, Suedia, Norvegia – și este adevărat că acolo nu avem cote de gen, dar mișcarea de emancipare și promovare a femeilor a început în anii ’70, cu o mișcare a societății civile cu proteste în stradă, într-o etapă pe care România, istoric, a sărit-o. Nu avem cum să replicăm sau să recuperăm.

Ei n-au avut nevoie de cote pentru că a fost o presiune dinspre societatea civilă către nivelul guvernamental, către partide, către modul în care partidele în intern și-au alcătuit listele și au paritate. Sunt diferențe între statele membre, este adevărat, dar cred că este important să ne raportăm la România, iar România poate fi un model de echilibru și de transparență, dar și de acces cât mai larg pentru cetățeni la tot ceea ce înseamnă poziții de reprezentare”, a conchis politicanul PSD.