Europarlamentarul Eugen Tomac de la PMP a spus la DC News TV că, la finalul războiului dintre Ucraina și Rusia, cei din urmă vor trebui să poarte negocieri cu Uniune Europeană pentru deblocarea miliardelor ca urmare a sancțiunilor pentru invazia din 24 februarie 2022.

Acest lucru va reprezenta o oportunitate masivă a României care va putea delega problematica Tezaurului pe care Rusia nu îl înapoiază țării noastre în seama Comisiei Europene.

Comisia Europeană va negocia în numele României

„Din acest moment, negocierea cu Federația Rusă privind restituirea Tezaurului României trimis acolo 108 ani, furat de către Moscova, nu va mai fi făcută de către București, ci de către Comisia Europeană din care face parte desigur și României. Am înțeles bine?”, a întrebat Bogdan Chirieac.

„Exact, acesta este obiectivul pe care noi l-am urmărit și l-am obținut”, a răspuns Tomac.

O șansă enormă să primim înapoi ce este al nostru

„Asta înseamnă o cu totul altă putere de negociere. Una este să negociezi cu întreaga Uniune Europeană și alta este să negociezi numai cu România. Bine, negociere, că n-a fost nicio negociere. Mai bine de 100 de ani ne-au privit de sus și n-au luat în seamă acest furt oficial pe care l-au săvârșit.

Am văzut reacțiile de la ministerul de Externe când rezoluția a fost dată în Parlamentul European la inițiativa dvs., când a venit cu niște prostii uriașe că mai are România să-i dea din Al Doilea Război Mondial”, a adăugat jurnalistul.

Se întrevede un final în povestea Tezaurului

În perioada 1916-1917, pentru a-l proteja de invazia Puterilor Centrale, România a trimis o parte semnificativă a tezaurului său național în Rusia, bazându-se pe promisiunea că acesta va fi păstrat în siguranță și returnat după război.

Cu toate acestea, după Revoluția Bolșevică din 1917 și schimbările politice care au urmat în Rusia, tezaurul nu a fost returnat integral României. De-a lungul anilor, au existat mai multe încercări de negocieri diplomatice, dar fără succes, așa că vestea dată de Eugen Tomac la DC News TV ar putea aduce în sfârșit finalul poveștii.