În cadrul unui interviu acordat DC News TV, Nicolae Ciucă, președintele Partidului Național Liberal, a discutat alături de analistul politic Bogdan Chirieac despre posibilitatea ca Rusia să utilizeze metode de război hibrid pentru a influența alegerile din România.

Această întrebare se ridică tot mai des, având în vedere anchetele din alte țări europene care sugerează amestecul Rusiei în procesele electorale.

Metode de influență hibride

„Credeți că Rusia va folosi metode ale războiului hibrid pentru a influența alegerile din țara noastră? Poate la locale și parlamentare nu sunt foarte interesați. Dar la prezidențiale și parlamentare cred că da. Știți că în multe țări europene există anchete la acest nivel cum că Rusia s-ar amesteca în aceste alegeri”, a întrebat analistul Bogdan Chirieac.

Răspunsul lui Nicolae Ciucă a fost clar: „Nu vorbim despre perspectiva folosirii instrumentelor hibride, ci deja vorbim despre folosirea acestor instrumente hibride pentru a influența percepții, pentru a dezinforma, pentru a priva chiar de informații corecte, pentru a influența anumite comportamente politice”.

Impactul asupra Uniunii Europene și NATO

Ciucă a subliniat că efectele acestor metode sunt vizibile în toate țările din Uniunea Europeană:

„Și se văd, se văd foarte clar la toate țările din Uniunea Europeană. Practic, obiectivul în momentul de față nu este altul decât acela al slăbirii coeziunii Uniunii Europene, al slăbirii unității Alianței Nord-Atlantice, iar pentru asta se folosesc absolut toate instrumentele disponibile.”
Metodele de război hibrid, care includ dezinformarea și influențarea percepțiilor publice, sunt deja utilizate pentru a slăbi coeziunea internă și alianțele strategice ale Europei.

În contextul alegerilor viitoare, începând chiar cu cele de pe 9 iunie, aceste tactici ar putea avea un impact semnificativ, motiv pentru care DC Media Group încurajează cetățenii să apeleze doar la surse acreditate și de încredere în ceea ce privește informarea, atât în mediul online și nu numai.