Prof. univ. dr. Ioan Cristescu a tras un semnal de alarmă cu privire la calitatea educației preuniversitare și impactul acesteia asupra pregătirii studenților care ajung la universitate.

În cadrul unei discuții recente, prof. univ. dr. Sorin Ivan, moderator al emisiunii DC Edu de la DC News TV, a evidențiat problemele majore care afectează întregul sistem educațional.

„Aici sunt câteva lucruri care, din nefericire, trebuie spuse. Noi suntem obișnuiți să dăm vina pe cadre universitare, să dăm vina pe ceea ce primim. Sunt puțin pregătiți studenții din anul I, din punct de vedere al culturii generale, dar nu ne gândim niciodată că poate puțin pregătite sunt și cadrele didactice, aici e problema”, a explicat Cristescu.

Calitatea cadrelor didactice din mediul preuniversitar

Profesorul Cristescu și-a exprimat îngrijorarea față de calitatea cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, bazându-se pe experiențele personale și observațiile făcute de-a lungul anilor.

„Cunosc zona aceasta a preuniversitarului și, din nefericire, în ultimii ani m-am îngrozit pentru că am văzut și absolvenți, foști absolvenți de-ai mei, unde s-au dus. S-au dus la catedră în preuniversitar, ei neștiind să scrie.

Îmi scriau referatele cu majuscule. Un referat de cinci-șase pagini, cu majuscule, pentru că nu știau să scrie litere mici”, a adăugat el.

Impactul asupra studenților

Profesorul a subliniat că această lipsă de pregătire a cadrelor didactice preuniversitare se reflectă în nivelul scăzut de pregătire al studenților care ajung la universitate.

„Și atunci sigur că oricine care vine la noi, la universitate, e așa”, a concluzionat Cristescu.