Europarlamentarul Maria Grapini reamintește cum s-au cheltuit banii pentru IMM-uri dați de Uniunea Europeană în exercițiul 2014-2019, din care România a absorbit sub 1%. Deși o parte din vină o poartă și capacitatea administrativă a țării noastre, cele cinci mari națiuni care formează majoritate în Consiliul European.

Primul venit, primul servit, ca la promoțiile la cratițe

„În mandatul 2014-2019 a existat așa-zisul «Fond Juncker», un fond strategic de investiții în valoare de aproape 400 de miliarde de euro. Știți care a fost criteriul? Primul venit, primul servit!

Am luat cuvântul de nenumărate ori și am spus «Nu dăm cratițe la promoție. Cum să fie primul venit, primul servit pe fond strategic de investiție. Vrem coeziune socială, vrem să diminuăm disparitățile? Haideți să punem criterii». Nu s-au pus și s-a întâmplat exact ceea ce am spus, adică s-au concentrat banii în cinci state, cele care au avut capacitate administrativă mai bună”, a explicat Maria Grapini la DC News TV.

Pericol major dacă se renunță la unanimitate

„Juncker a avut un mega scandal bancar pe când era premier în Luxemburg”, a punctat Val Vâlcu.

„Da, el este. Vorbim de un om foarte inteligent. Dar ce am spus atunci s-a și întâmplat, România a luat foarte puțini bani din miliardele acelea. De ce? Nu am avut capacitate administrativă.

În Consiliul European, cele cinci state care au beneficiat cel mai mult fac majoritate. Se discută acum să modificăm tratatul și să nu mai avem unanimitate. Știți care este pericolul? După părerea mea, este unul major”, a adăugat Grapini.

Rezultatul fondului care-i poartă numele fostului șef al CE, Jean-Claude Juncker

Planul Juncker, cunoscut oficial ca Fondul European pentru Investiții Strategice (FEIS), a fost lansat în 2015 ca parte a Planului de Investiții pentru Europa.

Scopul său principal a fost de a stimula investițiile în Uniunea Europeană (UE) și de a contribui la creșterea economică și la crearea de locuri de muncă, în urma crizei economice și financiare. Până la mijlocul anului 2018, FEIS a mobilizat investiții noi în valoare de 335 miliarde euro în UE.