Câinii de patrulare și intervenție, cunoscuți sub numele de “câini polițiști,” joacă un rol crucial în menținerea ordinii și siguranței publice.
Deși nu lucrează cu mirosul, acești patrupezi sunt antrenați să fie agresivi și să acționeze rapid la comanda polițiștilor. Comisarul Marius Dobrescu ne spune mai multe despre acești eroi necunoscuți, în cadrul emisiunii Culisele Justiției de pe DC News TV.
Câinii de intervenție
„Câinii de patrulare și intervenție sunt niște câini care nu lucrează cu mirosul, sunt antrenați doar pe agresivitate. Adică li se de comanda «prinde-l!», l-a imobilizat de mână, de picior, de unde îl prinde pe infractor.” a transmis Cms. Marius Dobrescu.
„Vreau să le luăm pe rând, ca să înțelegem de ce sunt atât de importanți acești câini polițiști, cum se numesc uzual.
Aș vrea să începem cu cei care merg în acele emisiuni și folosesc mirosul. Spuneați de trafic de droguri, contrabandă cu țigarete, cum se procedează în această misiune cu un câine-polițist?” a întrebat Laura Duță.
Formarea unui câine polițist
„Până să ajungem acolo, ar trebui să spunem publicului larg ce facem noi ca să ajungem să fim solicitați să facem o percheziție cu câinele. Exemplarul de tineret canin, puiul de câine, este repartizat de la Centrul Chinologic Sibiu, la aproximativ vârsta de șase luni. Deci el vine la noi la unitate când e puiuț, ca un bebeluș. Vor forma un cuplu chino-tehnic, om-câine.” a răspuns comisarul.
„Deci același polițist va fi cu același câine până la ieșirea la pensie.” a intuit Laura Duță.
O Echipă pe viață
„Ei vor lucra împreună până la finalul carierei. Odată ce a ajuns la noi în unitate până la împlinirea vârstei de un an, deci aproximativ șase luni. Este acea perioadă pe care noi o numim pre-dresaj, o perioadă de împrietenire, de atașament, perioada pilon din munca om-câine. Dacă nu este făcută cum trebuie, acest cuplu va avea de suferit ulterior. De aia polițistul trebuie să fie foarte atent, ca și cum ai avea un bebeluș.
Treptat, treptat, îl obișnuiești să meargă în lesă. După ce s-a obișnuit cu mersul din lesă, începi să meargă la picior cu tine. Pe urmă pozițiile de bază: așezat, culcat, lăsat în poziția de așteptare. Acestea sunt lucrurile pe care ei le fac timp de șase luni.” a explicat Cms. Marius Dobrescu.