Sebastian Burduja a depus un proiect legislativ pentru instituirea zilei de 31 mai ca Zi Națională de Conștientizare a Riscurilor Consumului de Droguri.

În cadrul unei discuții recente cu Tudor Tim Ionescu, pe DC News TV, Burduja a explicat importanța acestui demers și măsurile complementare necesare pentru combaterea traficului și consumului de droguri.

„Am făcut azi o chestie simbolică, am depus cu Monica Anisie un proiect legislativ prin care 31 mai devine o zi în care conștientizăm riscurile consumului de droguri, zi națională și ea permite autorităților locale, societății civile, mediului academic, școlilor să facă campanii împreună, să explice elevilor, studenților riscurile la care se expun, să interacționeze cu oameni care și-au revenit după ce au fost victime ale consumului de droguri,” a declarat Burduja.

Importanța conștientizării și educației

Burduja a subliniat că poveștile celor care au reușit să depășească dependența pot avea un impact semnificativ asupra tinerilor, descurajându-i să se lase tentați de consumul de droguri.

„Genul ăsta de povești te fac, până la urmă, să nu fii tentat sau poate ești tentat, dar totuși spui nu datorita acestor povești. Deci, odată conștientizare, doi, sancțiunea drastică a traficanților, mă gândesc inclusiv la o intervenție legislativă pentru drogurile de mare risc.

Pedepsele cu închisoare sunt cam la maximum permis în momentul ăsta. Dar de multe ori, în procese, ele sunt date fie cu suspendare, fie tot felul de reduceri. Adică lucrul ăsta nu poate să ajute situația,” a adăugat el.

Rolul autorităților locale

Sebastian Burduja a evidențiat importanța implicării Poliției Locale și a altor autorități în lupta împotriva drogurilor, criticând lipsa de acțiune în anumite sectoare și subliniind necesitatea unor măsuri de supraveghere mai stricte.

„Cred că Poliția Locală a Municipiului București și la nivelul sectoarelor are un rol foarte important. Nu i-am văzut pe polițiștii locali implicați.

Am văzut că în Sectorul 1 s-a scos paza din școli, adică iarăși nu sunt măsuri care să facă lucrurile mai bune. Program de supraveghere video a zonelor cu risc, cred că vorbeam și noi, se știu în mare măsură. Se știu aceste zone cu trafic și consum de droguri,” a explicat Burduja.