Președintele Partidului NOA (Natură, Oameni și Animale) Lucian Rad a adus în discuție în cadrul emisiunii DC Anima, moderată de Tudor Tim Ionescu, problema eutanasierii câinilor fără stăpân, evidențiind inutilitatea și costurile ridicate ale acestei practici.

Rad a subliniat necesitatea implementării unor măsuri alternative pentru gestionarea populației canine de pe străzi.

Ciclu fără sfârșit cu costuri mari

„Asta am încercat, cel puțin să le spunem noi politic tuturor, că degeaba strângi câinii de pe stradă și îi eutanasiezi după 14 zile, pentru că ăsta este un ciclu nesfârșit. Iar sumele de bani investite de către autorități în acest ciclu nesfârșit sunt din ce în ce mai mari.

Și vorbim acum din date oficiale venite la primării, cel puțin din județul Brașov, unde am încercat să rezolvăm problema. La nivel național, în schimb, în ultimii 20 de ani, conform unui studiu PETA, ni s-a zis:

«Oameni buni, din ultimii 20 de ani ați strâns undeva la 2 milioane și ceva de câini de pe stradă, ați eutanasiat mai bine de jumătate dintre ei și ați cheltuit pentru asta 750 de milioane de euro.

Astăzi vorbim de un număr de câini la fel de mare pe străzi ca și acum 20 de ani. Deci, prin urmare, voi singuri ați demonstrat deja că acțiunea asta de eutanasiere nu funcționează și că lucrurile ar trebui să se întâmple invers»”, a transmis Lucian Rad.

Soluția propusă: Recensământ și Microcipare

Rad a subliniat că o soluție eficientă ar implica un recensământ clar al câinilor, majoritatea provenind din curțile oamenilor, inclusiv cei cu stăpân.

„Rămâne să și dovedești asta, că dacă n-au microcip….”, a punctat moderatorul emisiunii, Tudor-Tim Ionescu.

„Exact, ăsta este și motivul pentru care faci microciparea. Hai să fim serioși, în trei luni de zile microciparea poate fi făcută în tot județul Brașov. A fost un plan pe care l-am discutat acum un an jumătate cu DSVSA Brașov și cu reprezentanții Colegiului Medicilor Veterinari.

Și, culmea, argumentul lor a fost «Nu putem să facem microcipare cum spui tu, pentru că o să facem o concurență neloială celorlalți veterinari». Mi s-a părut aberant să stai să te blochezi într-un argument atât de mărunt.

Dar dacă faci această microcipare într-un timp relativ scurt, că nu-ți ia mult, e o operație scurtă și ieftină, și ai cel puțin un recensământ la nivel local și pe urmă la nivel național, atunci asta te va ajuta atunci când începi să faci campania de sterilizare”, a explicat Lucian Rad.