Restaurantul unei familii de români din Olanda devine tot mai popular în această țară. Printre clienți se numără atât olandezi, cât și români care vor să simtă din nou gustul de acasă al mâncării.

Florentina Gavriluță și fiul său, Antonio, au oferit un interviu la DC News TV în care au vorbit despre afacerea lor numită „Casa Bunicii” din Wateringen. Cei doi au povestit care sunt felurile de mâncare preferate de olandezi, dar și cum plănuiesc să conducă restaurantul pe generații

Ce preparate se pot comanda la „Casa Bunicii”

„Eu și cu mama mea suntem din Buzău. Gătim rețetele bunicii și cred că gătim muntenește cum se zice. Nu suntem din Moldova. Mâncarea noastră nu este așa de grasă, nu adăugăm decât mirodenii precum usturoi, piper, sare. Nu folosim coloranți sau altele. Zacusca este făcută de mama mea, la fel ca și gemul, atât cât ne permitem.

Fiecare dintre noi are rețeta sa și fiecare își gătește mâncarea ei. De exemplu la sarmale mama prepară carnea, eu o ajut doar la înfășurat. Gulașul este rețeta mea, eu o gătesc”, a transmis Florentina Gavriluță

Afacere de familie

„Deci avem trei generații care gătesc în acest restaurant”, a remarcat moderatorul emisiunii, Gabriel Nuță-Stoica.

„Da, de aceea am decis să fie numele «Casa Bunicii». Mama este acum bunică, iar eu voi deveni la rândul meu bunică. Dorința mea este ca acest restaurant să rămână copiilor pe mai târziu și, la fel ca mama, să-i ajut și eu pe ei”, a adăugat Florentina.

„Printre preparatele preferate atât ale mele, cât și ale clienților, se numără și tochitura, bineînțeles, pe care o prepară mamaie. Multor români de aici din jur le este dor de mici și mulți vin ca să mănânce niște mici și să bea o bere românească.

Avem aperitive românești, brânzeturi românești – pe care le aducem din România. Avem și ciorbe, iar mamaie face cei mai buni papanași. Olandezilor le plac cel mai mult papanașii, servim în fiecare zi”, a transmis și fiul său, Antonio.

Diaspora românească în Țările de Jos

Conform datelor disponibile, Olanda găzduiește aproximativ 15.000 de români. Este important de menționat că această cifră poate varia în timp, deoarece oamenii se pot muta sau întoarce în țară, iar noi migranți pot ajunge în Olanda. De asemenea, există peste 2000 de români care lucrează prin intermediul unei agenții de recrutare cunoscute în Olanda.