Viața din Capitală și principalele centre universitare din România este inerent costisitoare, iar unii aleg să se retragă în imediata apropiere a marilor orașe. Însă Alexandru Potor, candidat la funcția de primar al Sloboziei, spune că municipiul are multe de oferit celor care aleg să se mute mai departe de București.

De ce să te retragi într-un loc mai liniștit

„Am un coleg care, la pensie, a vândut apartamentul din București și a luat un apartament din Slobozia. I-a rămas o sumă importantă de bani și a constatat că este un cost al vieții mult mai mic decât în Capitală, deși cele două orașe sunt doar la o oră distanță.

Modelul este practicat în Statele Unite ale Americii. După ce ies la pensie, oamenii se mută din zonele mai scumpe în orășele mai mici, mai liniștite, și cu costuri mai reduse”, a transmis Val Vâlcu în emisiunea DC Votez de la DC News TV.

Tinerii, așteptați la Slobozia

„Da, este o variantă de lucru. Aștept să vină și tineri bucureșteni să vină la Slobozia, aștept și medici să vină, pentru că avem nevoie de ei, pe lângă profesori, pe lângă ingineri. În mod special, așteptăm copiii orașului care au făcut facultatea în orașe mari și de multe ori există tentația aceasta de a rămâne în alte părți.

Avem locuri foarte frumoase și vă garantez că mult mai repede construiești o casă pe pământ, la Slobozia, într-un mediu sănătos, decât să stai înghesuit în zona de Nord a Bucureștiului, să faci în trafic 2-3 ore pe zi. E de departe o soluție mai bună. Dacă vrei să vezi un spectacol, poți merge o oră cu mașina până în centrul Bucureștiului”, a explicat Alexandru Potor.

Cum să nu stai ore în trafic să-ți duci copilul la școală

„Dau și exemplul familiei mele. Soția mea duce copiii la grădiniță în 20 de secunde și 2-3 minute până la școală. Vorbim de doi copii deodată, vorbim de mers pe jos. Eu zic că este de luat în calcul și nu e doar o pledoarie pentru un oraș situat lângă Capitală, ci pentru un oraș chiar are de oferit lucruri frumoase, dar și performanță economică.

Eu cred că Slobozia nu e doar un loc de retragere, doar pentru cei care la final de carieră să se ducă într-un loc liniștit. Doamne ferește, nu respingem chestiunea asta, dar vrem să punem accent și pe industrii creative, pe performanță”, a adăugat candidatul la Primăria Slobozia.

Costuri estimative pentru mutarea din Capitală în Slobozia

În piața imobiliară actuală, un apartament de 3 camere într-un bloc vechi din București pornește de la 70.000 de euro și poate ajunge la peste 100.000 de euro în funcție de zonă.

Dacă presupunem că doriți să construiți o casă de 100 metri pătrați în Slobozia, costul ar fi undeva la 50.000-60.000 de euro dacă includem și un teren de 500 metri pătrați. Desigur, acestea sunt doar niște estimări, iar prețurile reale pot varia semnificativ în funcție de disponibilitatea terenurilor la momentul cumpărării, dar și de materialele de construcție pentru care se optează.