Prof. univ. dr. Dorin Sarafoleanu a amintit de discursul francezului Luc Montagnier din sala Ateneului Român în care a precizat care sunt cele patru caracteristici ale unui sistem sanitar puternic.

Luc Montagnier a fost un virolog francez renumit pentru descoperirea virusului imunodeficienței umane (HIV), care cauzează sindromul imunodeficienței dobândite (AIDS). Născut pe 18 august 1932 în Chabris, Franța, și decedat pe 8 februarie 2022 în Neuilly-sur-Seine, Franța, Montagnier a primit împreună cu Françoise Barré-Sinoussi și Harald zur Hausen Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în 2008 pentru această descoperire

Pe ce se bazează medicina modernă

„Montagnier ne-a spus că o medicină modernă se bazează pe patru principii care sunt puse în practică în țările evoluate. Sistemul sanitar francez m-a impresionat, însă eu am o anumită slăbiciune pentru Franța și sistemul francez.

Prima condiție este predictibilitatea. Nu are nicio legătură cu profilaxia. Predictibilitatea înseamnă viziune, înseamnă oameni care văd provocările care se arată pentru medicină și care știu că ele vin în avalanșă și cu o viteză extraordinară și se pregătesc a le preîntâmpina: ca spitale, ca dotări, ca număr de doctori, ca informare a societății.

Pandemia Covid-19 nu numai pe noi, ci pe foarte mulți, ne-a surprins nepregătiți. Mai sunt obezitatea, bolile cardiovasculare, cancerul și mai ales bolile psihice. Asta face parte din predictibilitatea unui sistem la care trebuie să ne gândim cu foarte mare atenție. Să știm ce ne așteaptă în următorii 10 ani”, a transmis profesorul la DC News TV.

Importanța asigurărilor medicale

„Al doilea principiu pe care ni l-a semnalat laureatul Premiului Nobel este igiena. Vorbim de prevenirea bolilor și de stăpânirea bolilor infecțioase. Pentru asta trebuie să avem sisteme foarte bine puse la punct în toate zonele de activitate socială.

Urmează și sistemul de participare. Participarea presupune asigurarea de sănătate: toți participăm din solidaritate, dar nu ne îmbolnăvim toți în același timp. În felul acesta ne putem ajuta, deci este foarte important acest sistem.

Ultimul lucru, dar nu cel din urmă, este personalizarea. Se spune că un spirit care se simte că este în solidaritate cu semenii lui luptă mai bine cu boala și se obțin vindecări mai rapide sau se oprește evoluția bolii, aici vorbind mai ales de vârstnici”, a conchis prof. Sarafoleanu.