De ce citim?, Toate emisiunile
Despre cartea Superpolitica sau Superpolitik
„Autor și editor de lucrări substanțiale de politologie, diplomație, teorie militară, strategie și servicii secrete, George Cristian Maior este un creator insolit prin soliditatea și temeinicia argumentelor. Cărțile, edițiile și studiile sale au o caracteristică fundamentală: pun în prim plan memoria colectivă, adică istoria. Faptul este vizibil și în această nouă lucrare, inventatoare de un nou concept(superpolitica) și lămuritoare în privința logicii legitimității în ordinea internă s statelor și în relațiile internaționale. Pornind de la Moise, Alcibiade, Pericle și Cezar, trecând prin Sf.Augustin, Mahomed, Genghis Han și Machiavelli, exegetul ajunge la Churchill, De Gaulle, Ceușescu, Tito, Mao, Kennedy sau Putin, practic la toți liderii lumii care au visat și făcut politică mare, de anvergură. George Cristian Maior știe că prezentul este o dimensiune prea scurtă ca să fie relevantă în sine, că viitorul este mereu nesigur, fapt pentru care apelează invariabil la trecut, adică la certitudinea vieții care a fost. El știe că trecutul este viață și că din această viață ne vine seva experienței, de acolo pot ajunge spre noi anumite sugestii salvatoare, pentru că timpul este unic în scurgerea lui și pentru că diviziunea sa în trecut-prezent-viitor nu este decât o convenție umană. Introducându-ne doct și documentat în mecanismele puterii, așa cum au înțeles-o marii lideri ai statelor și ai lumii, autorul acestei cărți vine cu propriile judecăți de valoare, derivate din studiu aprofundat, dar și dintr-o experiență diplomatică de prim plan. De aceea, lectura acestor dense rânduri este nu numai utilă, dar chiar indispensabilă pentru cei care vor să înțeleagă lumea în care trăim, confruntată cu atâtea provocări înfipte cu rădăcini adânci în trecut. Trecutul copleșește adesea și îi descurajează pe mulți dintre aceia care l-au studiat superficial. George Cristian Maior critică opțiunea războiului deschis, declanșat recent de o mare putere acaparatoare din vecinătatea României, dar nu trage concluzii alarmante, ci crede că este posibil să traversăm cu bine și această criză. Este lecția unui specialist matur, experimentat, care vede politica în dinamica ei, pe fondul disputei între forță și legitimitate.”
Academician Ioan Aurel Pop
Vă rugăm să ne urmăriți apăsând butonul de like și să distribuiți mai departe dacă vă place emisiunea noastră. Vă mulțumim!
În mod obișnuit, De Ce Citim se transmite în premieră în fiecare sâmbătă de la ora 17, dar există și ediții speciale, difuzate în alte zile ale săptămânii. Se poate accesa:
Site: https://www.dcnews.ro/
Facebook: https://www.facebook.com/dcnews.ro/
https://www.youtube.com/@dcnewsromania