La sfârșitul anului 2022, în Germania trăiau 881.905 cetățeni români, potrivit celor mai recente cifre actualizate.

Acest număr reprezintă o creștere semnificativă comparativ cu anii anteriori, reflectând o tendință constantă de creștere a numărului de români care aleg să locuiască și să lucreze în Germania.

Mitul ajutoarelor sociale de care „profită” românii

Chiar și așa, există mitul cum că mulți dintre românii aflați în Germania primesc ajutor social și preferă să nu muncească. Jurista Andreea Covaci-Ernst a vorbit pe larg despre acest subiect la DC News TV, în cadrul emisiunii Departe de România.

„Este adevărat că statul german are o politică de a reduce din ajutoarele sociale?”, a întrebat Gabriel Nuță-Stoica.

Care este adevărul

„Da, sistemul social este foarte încărcat, dar este încărcat de costul vieții. Sunt oameni beneficiari de ajutor social care, de fapt, muncesc. După părerea mea, acest subiect este unul controversat. Românul gândește în linia: «Mergi la muncă, nu sta pe ajutor social».

Însă trebuie să înțelegem că majoritatea românilor care iau ajutor social în Germania nu stau, ci lucrează, dar salariile lor nu pot acoperi costul vieții ori de exemplu copilul nu are loc la grădiniță. Astfel, aceștia dau peste tot felul de piedici în dezvoltare”, a explicat Andreea Covaci-Ernst.